ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Το ελληνικό ζήτημα ρίχνει "σκιά" στο QE της ΕΚΤ

12:28 - 14 Απρ 2015 | Οικονομία
Reuters: Το ελληνικό ζήτημα ρίχνει "σκιά" στο QE της ΕΚΤ
Οι υπέυθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα συγκεντρωθούν την Τετάρτη για να εξετάσουν μια πιθανή περαιτέρω έκτακτη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψιν παράλληλα και την ευρύτερη οικονομική εικόνα που παρουσιάζει πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης, αναφέρει το Reuters, σε δημοσίευμά του που σχολιάζει ότι η ανοιχτή διαπραγμάτευση της Ελλάδας και των δανειστών της ρίχνουν μια σκια στις θετικές επιπτώσεις του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη.

Με την πτώση των τιμών στην ευρωζώνη να ξεκινά να σταθεροποιείται, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα είναι σε θέση να υποστηρίζει ότι, ήδη από τώρα, υπάρχει επιτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφήρμοσε η τράπεζα από τον Μάρτιο.

 

Τα επιτόκια δανεισμού της ΕΚΤ είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά η συνεχιζόμενη λογομαχία μεταξύ της Ελλάδας και της ευρωζώνης για τις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική βοήθεια δημιουργεί ένα σύννεφο αβεβαιότητας πάνω από την νομισματική ένωση των 19 χωρών.

 

Η Αθήνα έχει χρόνο μέχρι τα μέσα αυτής της εβδομάδας για να βελτιώσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την χορήγηση των δανείων της ευρωζώνης που χρειάζεται για να παραμείνει στη ζωή.

 

«Η κρίση του ευρλω δεν έχει τελειώσει. Αλλά η Ευρωζώνη είναι ελκυστική με το ασθενέστερο ευρώ και τιμές πετρελαίου να βοηθούν την οικονομία», σχολιάζει ο οικονομολόγος της UBS, Martin Lueck. «Το QE μπορεί να βοηθήσει να επουλωθούν οι πληγές της οικονομίας της Ευρωζώνης αλλά είναι νωρίς να κρίνουμε την επιτυχία του», προσθέτει.

 

Ο Ντράγκι πιθανόν να αναφερθεί στις βελτιούμενες προοπτικές της ευρωζώνης. Οι ενέργειες της ΕΚΤ δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη, με το ασθενές ευρώ σε χαμηλό 12ετίας να δίνει ώθηση σε εξαγωγείς και τον δανεισμό σε πολλές χώρες να είναι φθηνότερος από ποτέ.

 

Ο Draghi θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου προτού ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών των χωρών των G20 στο πλαίσιο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ. Σύμφωνα με το Reuters, ενδέχεται να αποκαλύψει εάν το διοικητικό συμβούλιο επέκτεινε το όριο της έκτακτης χρηματοδότησης που μπορούν να λάβουν οι ελληνικές τράπεζες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.