ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα σενάρια χρεοκοπίας και Grexit από το CNBC

21:38 - 14 Απρ 2015 | Οικονομία
Νέα σενάρια χρεοκοπίας και Grexit από το CNBC
Νέο λάδι στη φωτιά του Grexit, ρίχνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, που σε δημοσίευμά του για την χώρα μας, διερωτάται «πώς θα ήταν μια ελληνική χρεοκοπία».

Το CNBC επικαλούμενο οικονομικούς αναλυτές αμφιβάλει για την επίτευξη μιας συμφωνίας, μέχρι τα τέλη Απριλίου, γεγονός που όπως υποστηρίζει θα δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα, καθώς δεν θα λάβει την επόμενη δόση που χρειάζεται και μπορεί να οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Robert Kuenzel, διευθυντής του τμήματος οικονομικών ερευνών για την ευρωζώνη της Daiwa Capital Markets, προειδοποίησε για μια ενδεχόμενη στάση πληρωμών από την Ελλάδα που θα μπορούσε να οδηγήσει – ειδικά εάν η χώρα δεν έχει πλέον πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΚΤ, όπως στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας –σε μια αρκετά χαοτική υπόθεση.

«Θα μπορούσε να προκαλέσει bank runs, υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης σε καθεστώς χρεοκοπίας, θα ήταν δυαντόν να οδηγήσει σε τεράστια οικονομική αστάθεια. Η χώρα θα έπρεπε πιθανόν να εκδώσει το δικό τα παράλληλο νόμισμα, τα IOUs (από το I owe you) ή κάτι που κυριολεκτικά θα έμοιαζε με χαρτονόμισμα», συμπλήρωσε ο αναλυτής της Daiwa Capital Markets.

Την ίδια ώρα ο Μπομπ Πάρκερ της Credit Suisse είπε στο CNBC ότι αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι πιστωτές της, τότε θα έρθει αντιμέτωπη με ένα «εφιαλτικό σενάριο» που θα την οδηγήσει στην χρεοκοπία.

«Αυτό συμβαίνει όταν καταρρέει το τραπεζικό σύστημα και χάνεις την στήριξη της ΕΚΤ», είπε, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν την χώρα σε μια «ακατάστατη» έξοδο από το ευρώ.

Όπως σημειώνει, αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ και επιστρέψει σε μια νέα δραχμή, θα υπάρξει πιθανότατα μια υποτίμηση του νομίσματος της τάξης του 50%, που θα είχε ως αποτέλεσμα» όχι μόνο την χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά θα σήμαινε, επίσης, την αθέτηση των υποχρεώσεων των ελληνικών εταιρειών, των Ελλήνων πολιτών που έχουν δανειστεί μεγάλα ποσά σε ευρώ και του τραπεζικού συστήματος».

Από την πλευρά του ο Μίκαελ Χιούσον, αναλυτής της CMC Markets, είπε στο αμερικανικό δίκτυο πως θεωρεί αναπόφευκτη» την χρεοκοπία της Ελλάδας, τονίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι το «αν» θα συμβεί, αλλά το «πότε» και σημειώνοντας ότι ένα τέτοιο γεγονός θα προκαλούσε αμφιβολίες για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.