ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδια παράτασης στη ρύθμιση χρεών που λήγει στις 27/4

17:01 - 15 Απρ 2015 | Οικονομία
Σχέδια παράτασης στη ρύθμιση χρεών που λήγει στις 27/4
Δυνατότητα παράτασης στην ρύθμιση χρεών που λήγει στις 27 Απριλίου εξετάζει να δώσει το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, ανοίγει παράθυρο παράτασης, μέσα σε έναν μήνα από την λήξη της προθεσμίας και για έως έναν μήνα, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Η εφαρμογή για ένταξη στην ρύθμιση αναμένεται να ανοίξει σε 48 ώρες, δηλαδή την Παρασκευή, ενώ όπως αναφέρει η τροπολογία «Προς διευκόλυνση των φορολογούμενων, εξουσιοδοτείται ο υπουργός Οικονομικών να παρατείνει για χρονικό διάστημα μέχρι έναν (1) μήνα τον καταληκτικό χρόνο καταβολής, μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της ανωτέρω προθεσμίας, που εκπνέει στις 27 Απριλίου 2015».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η δυνατότητα παράτασης κρίθηκε αναγκαία γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμα η εφαρμογή υποβολής των αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση χρεών, αλλά η σχετική διορία λήγει σε 12 μέρες.

Πάντως, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, αν δοθεί παράταση σε αυτήν την ρύθμιση, τότε θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για παράταση και για την ρύθμιση των 100 δόσεων που λήγει 26 Μαΐου. Όμως ως προς αυτήν την καταληκτική διορία, ο νόμος προβλέπει ήδη την δυνατότητα για παράταση έως και ένα μήνα, δηλαδή έως τις 26 Ιουνίου το αργότερο.

 

Τι προβλέπει η ρύθμιση έως τέλος Απριλίου

«Σε περίπτωση καταβολής ως προκαταβολής ποσού βασικής οφειλής τουλάχιστον δεκαπλάσιου της ελάχιστης δόσης της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος Κεφαλαίου, έως και τις 27 Απριλίου 2015, χορηγείται στον οφειλέτη ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής του προγράμματος ρύθμισης που θα επιλέξει. Το ανωτέρω πρέπει να δηλώνεται ως προκαταβολή από τον οφειλέτη κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής και να καταβάλλεται εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αίτησης.

Οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επομένων μηνών από την ημερομηνία αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση. Η πληρωμή της προκαταβολής και των δόσεων ρύθμισης διενεργείται με τη χρήση μοναδικού κωδικού πληρωμής στους φορείς είσπραξης ή στη Φορολογική Διοίκηση.

Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δέκα (10) πρώτων δόσεων της ρύθμισης, εφόσον οι δόσεις είναι περισσότερες από δέκα (10) ή όλων των υπολειπόμενων δόσεων, εφόσον οι δόσεις είναι λιγότερες από δέκα (10), βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο σε βάρος του οφειλέτη ποσό ίσο με το ποσό απαλλαγής κατά το πρώτο εδάφιο του παρόντος άρθρου. Επί της κύρωσης του προηγούμενου εδαφίου δεν υπολογίζονται επιβαρύνσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά την κείμενη νομοθεσία».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:08 - 15 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.