ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έσοδα και δαπάνες «πιέζουν» τον προϋπολογισμό στο 10μηνο

20:33 - 30 Νοε 2006 | Οικονομία
«Ασφυκτικές» πιέσεις τόσο στο μέτωπο των δαπανών όσο και των εσόδων, υφίσταται πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός και μάλιστα παρά τις αλλαγές επί των στόχων του στις οποίες προχώρησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους στο φετινό διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι πρωτογενείς δαπάνες σημείωσαν αύξηση κατά 6,2% την ίδια στιγμή που ο προϋπολογισμός «κρίνει» απαγορευτική την οποιαδήποτε μεταβολή πέραν του 6%.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος αυτός έχει προσαρμοσθεί στις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2007, αφού στο εννιάμηνο η πρόβλεψη του προϋπολογισμού έκανε λόγο για μεταβολή 5,7%.

Εκτός όμως από τις πρωτογενείς δαπάνες, πρόσθετη πίεση δέχεται ο προϋπολογισμός από το σκέλος των δαπανών για τόκους οι οποίες για το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 9,338 δισ. ευρώ με μείωση 1,1% αντί της ετήσιας προβλεπόμενης συρρίκνωσής τους κατά 2,5%.

Από τον κατάλογο των δαπανών των υπουργείων ξεχωρίζει το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών όπου στο δεκάμηνο έχει απορροφήσει το 101% των εγγεγραμμένων δαπανών του αλλά και κυρίως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (στον κωδικό που αφορά γενικές πλην γενικές κρατικές δαπάνες και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τακτοποιήσεις επιστροφών φόρων ύψους 1,711 δισ. ευρώ που αφορούν προηγούμενα έτη) όπου οι πληρωθέντες μέχρι τις 31 Οκτωβρίου δαπάνες ανέρχονται σε 2,441 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 292% των πιστώσεών του στον προϋπολογισμό (837,502 εκατ. ευρώ).

Τέλος στην «συνισταμένη» των πιέσεων του τρέχοντος προϋπολογισμού προστίθενται και τα έσοδα καθώς η προβληματική ανάπτυξη που είχαν στο εννιάμηνο αποτυπώνεται και στο δεκάμηνο. Ο ρυθμός με τον οποίο «έτρεχαν» το συγκεκριμένο διάστημα ήταν 9,3% έναντι ετήσιας αύξησης 9,9% που επιθυμεί ο προϋπολογισμός.

Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στο δεκάμηνο σημειώνουν αύξηση 35,2% (ετήσιος στόχος 32,2%) και ανήλθαν σε 2,544 δισ. ευρώ (στόχος 3,550 δισ. ευρώ) ενώ οι δαπάνες με αύξηση 15,5% (αντί του προβλεπόμενου 7,7%) ανήλθαν σε 5,375 δισ. ευρώ (ετήσιος στόχος 8,100 δισ. ευρώ).

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο στα 6,582 δισ. ευρώ με πτώση 20,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και όταν ο στόχος του προϋπολογισμού αφορά σε ετήσια βάση διαμόρφωσή του στα 8,563 δισ. ευρώ.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.