ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έκτακτο EWG την Τετάρτη - Πιέσεις από Σόιμπλε - Λαγκάρντ

11:06 - 19 Απρ 2015 | Οικονομία
Έκτακτο EWG την Τετάρτη - Πιέσεις από Σόιμπλε - Λαγκάρντ
Βήματα προόδου φαίνεται ότι σημειώθηκαν στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group στο Παρίσι και σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε  έκτακτο Euro Working Group για την επόμενη Τετάρτη, δυο ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, την ερχόμενη Παρασκευή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πλευρά των δανειστών δέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 1,2%, ενώ σύμφωνα με νέα σενάρια που κυκλοφορούν, στις διαπραγματεύσεις έχει τεθεί και θέμα επιβολής ενός νέου φόρου, ειδικά σε εκείνους που πηγαίνουν σε πολύ ακριβά νησιά και διαμένουν σε πολύ ακριβά καταλύματα.

Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνεδριάσεις περιέγραψε στο Mega και τη Μαρία Δεναξά το κλίμα στις συζητήσεις λέγοντας πως και οι δυο πλευρές προσήλθαν με ειλικρίνεια.

Τόνισε ακόμη πως έχουν μπει τα δυο μέρη στη διαπραγμάτευση με τη λογική ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να βρουν τη χρυσή τομή και ότι αυτό είναι θετικό ενώ υπογράμμισε πως είναι αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση πριν το Eurogroup.

Ωστόσο παραμένουν τα αγκάθια στο Ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, με τους δανειστές, να επιμένουν σε μειώσεις των συντάξεων.

Δεν βλέπουν λύση στις 24/3 Σόιμπλε και Λαγκάρντ

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξη Τύπου στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποθαρρύνει τις ελπίδες ότι δεν θα υπάρξει λύση στη Ρίγα.

«Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει και είναι δύσκολα για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, τονίζοντας ότι αναμένουν την έκθεση των θεσμών με το κείμενο να αποτελεί τη βάση συζήτησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Ο Σόιμπλε για ακόμα μια φορά πέταξε τη μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας, λέγοντας ότι περιμένει να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη διαρκή στήριξη και ξεκαθάρισε ότι: «η συζήτηση δεν γίνεται καλύτερη με την επανάληψη. Η χρονοκαθυστέρηση σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα εκκρεμή κεφάλαια».

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προέτρεψε τον Γιάννη Βαρουφάκη να παρουσιάσει άμεσα μία λεπτομερή πρόταση για ένα πρόγραμμα διάσωσης και «κάρφωσε» τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, ότι η συνάντηση που είχε μαζί του δεν την έκανε σοφοτέρη.

"Δεν μάθαμε τίποτα επιπρόσθετο που δεν γνωρίζαμε ήδη. Αυτό που ελπίζουμε είναι όχι μόνο η επιτάχυνση, αλλά και η εμβάθυνση του έργου. Δεν είναι θέμα ενός αγώνα μέχρι το τέλος, αλλά θέμα του να γίνει η δουλειά που πρέπει», είπε.

Όσον αφορά το τι πρέπει να γίνει σε αυτό ήταν σαφέστατη: «Η δουλειά του υπουργού Οικονομικών είναι να εμβαθύνει την ανάλυση, να παρουσιάσει νούμερα, να αξιολογήσει τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, να κάνει ορισμένες υποθέσεις για το τί αποτέλεσμα θα φέρει σε όρους ανάπτυξης, σε όρους δημοσιονομικών εσόδων ή δαπανών και στη συνέχεια να προχωρήσει», τόνισε.

Ταυτόχρονα με συνέντευξη της στους FT, προειδοποίησε ότι «όποιο "μήνα του μέλιτος" μπορεί να είχε με τους πιστωτές, η Ελλάδα φτάνει ήδη στο τέλος του» και ζήτησε άμεση υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που, όπως είπε, η κυβέρνηση υποσχέθηκε «για να σώσει την οικονομία της και να αποφύγει τη χρεοκοπία».

Σαπέν: Το Grexit θα έβλαπτε μόνο την Ελλάδα

Την ανάγκη να τηρήσει η Αθήνα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν από την Ουάσιγκτον, ενώ προειδοποίησε ότι τυχόν «αναταράξεις» θα είχαν σημαντικές επιπτώσεις για την Ελλάδα, αλλά όχι για την Ευρώπη, η οποία έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί.

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες της χώρες (...) στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει μόνο ένα μνημόνιο, έχει υπογράψει συνθήκες, έχει υπογράψει δεσμεύσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν. Εάν συμβεί κάτι επιζήμιο, αυτό θα είναι σοβαρό για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, όχι για τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Δεν βρισκόμαστε καθόλου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Δεύτερη ημέρα επαφών

Η συνάντηση του Brussels Group με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες, συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα και την Κυριακή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος κυρίως εργασιακά θέματα, αλλά και οι ιδωτικοποιήσεις.

Οι συζητήσεις εκτιμάται ότι θα συνεχισθούν έως και την Τρίτη, παραμονή του έκτακτου Euro working Group.

Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιάρακης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:23 - 19 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.