ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Παγκόσμια Τράπεζα αφαίμαξε οικονομικά 3,4 εκατ. ανθρώπους

11:24 - 20 Απρ 2015 | Οικονομία
Η Παγκόσμια Τράπεζα αφαίμαξε οικονομικά 3,4 εκατ. ανθρώπους
Την περασμένη δεκαετία εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους περίπου 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι, καθώς φράγματα, μονάδες παραγωγής ενέργειας και άλλα αναπτυξιακά προγράμματα της Παγκόσμιας Τράπεζας τους στέρησαν σημαντικά ιδιοκτησιακά στοιχεία, όπως σπίτια και χωράφια, όπως προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα που πραγματοποίησε η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) -στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR) και Süddeutsche Zeitung- και την οποία επικαλείται η Deutsche Welle.

Είναι γεγονός πως εδώ και καιρό οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν την Παγκόσμια Τράπεζα ότι δεν εξετάζει προσεκτικά τις επιπτώσεις των προγραμμάτων που χρηματοδοτεί.

Οι περίπου 50 δημοσιογράφοι της Διεθνούς Σύμπραξης αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στη Νιγηρία, όπου η κυβέρνηση εκτόπισε κατοίκους της φτωχής συνοικίας Badia East στο Λάγος, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, χωρίς μάλιστα να τους προειδοποιήσει ή να τους αποζημιώσει. Από την άλλη, στην Κένυα χιλιάδες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο πλαίσιο προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την προστασία δασικών περιοχών.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, από τη μεριά της, μετά από εσωτερικό έλεγχο, παραδέχθηκε σοβαρές παραλείψεις στην αναγκαστική επανεγκατάσταση με τον πρόεδρο του οργανισμού Γιμ Γιονγκ Κιμ, να δηλώνει «αποφασισμένος να διδαχθεί από το παρελθόν».

Ωστόσο, η παραδοχή και οι υποσχέσεις δεν αρκούν, δηλώνει στην DW η Τζέσικα Έβανς, ακτιβίστρια από την οργάνωση Human Rights Watch: «Η Παγκόσμια Τράπεζα δεν μπορεί να υπόσχεται μόνο ότι δεν θα επαναλάβει τα λάθη. Είναι υποχρεωμένη να εντοπίσει τα θύματα και να τα αποζημιώσει».

Από την πλευρά της η Αλεσάντρα Μάσκι από τη Διεθνή Αμνηστία δηλώνει στην DW: «Η Παγκόσμια Τράπεζα στηρίζεται μόνο σε πληροφορίες των δημόσιων υπηρεσιών των δανειοληπτριών χωρών. Και προφανώς εκείνες έχουν συμφέρον να μην αποκαλύψουν τις επιπτώσεις που θα έχει το πρόγραμμα στον πληθυσμό, επειδή θέλουν διακαώς να λάβουν το δάνειο».

Η Γερμανία που είναι ο τέταρτος κατά σειρά χρηματοδότης της Παγκόσμιας Τράπεζας ζητά τώρα να δοθεί προτεραιότητα στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η Γερμανία έχει σημαντικό λόγο και ρόλο ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, λέει η Τζέσικα Έβανς από την Human Rights Watch. Θα πρέπει να συνεργαστεί με όλες τις χώρες που εκπροσωπούνται στο συμβούλιο για να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνδυασμό με το καταστατικό της Παγκόσμιας Τράπεζας», δηλώνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.