ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο χρόνος τελειώνει διαμηνύουν Ευρώπη και ΔΝΤ

15:48 - 20 Απρ 2015 | Οικονομία
Ο χρόνος τελειώνει διαμηνύουν Ευρώπη και ΔΝΤ
Σε εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται για τρίτη ημέρα στο Παρίσι, οι επαφές,  του Brussels Group, με τα  τεχνικά κλιμάκια,  με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν , Μαργαρίτη Σχοινά,  να δηλώνει ότι  οι συζητήσεις συνεχίζονται τόσο σε πολιτικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Οι συζητήσεις σύμφωνα με τον εκπρόσωπο προχωρούν κανονικά εν όψει του άτυπου Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Ρίγα της Λετονίας, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχουν την ευκαιρία να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να διευκολύνει την επίτευξη συμφωνίας.

Με τα προβλήματα ρευστότητας να εντείνονται για την Ελλάδα και την Ευρώπη να παίζει το παιχνίδι των καθυστερήσεων για να πιέσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, η επίτευξη συμφωνίας είναι πλέον μονόδρομος, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Πλέον Ευρώπη και ΔΝΤ βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας, με την Κριστίν Λαγκάρντ να διαμηνύει ότι ο «μήνας του μέλιτος» , τέλειωσε και τον Επίτροπο, Μοσκοβίσι, να τονίζει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Και οι δύο ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που οι δανειστές έχουν ζητήσει με τον πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δώσει αμέσως το σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη».

Παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο Grexit, λέγοντας ότι δεν υπάρχει Plan B, αλλά μόνο Plan A «και το Plan A είναι η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις τώρα, δεν πρέπει να υπεκφεύγουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για το ευρώ Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας στο Bloomberg είπε πως ένας τρόπος με τον οποίο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να δείξει ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στην υλοποίηση των υποσχέσεων της θα είναι να εξασφαλίσει στήριξη από το Ελληνικό κοινοβούλιο.

«Θα ήταν ένα ευπρόσδεκτο βήμα αν οι συμφωνημένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων χωρίς καθυστέρηση» είπε στο πρακτορείο.

Τόμσεν: Τα χρήματα της Αθήνας φτάνουν έως τον Ιούνιο

Για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων, μίλησε στη Handelsblatt και ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του ΔΝΤ και πρώην μέλος της τρόικας, Πώλ Τόμσεν, τονίζοντας όμως ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος για να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

Σχετικά με το θέμα ρευστότητας, ο Πωλ Τόμσεν εκτίμησε πως τα χρήματα της Αθήνας θα διαρκέσουν πιθανότατα έως τον Ιούνιο. «Το βάρος των πληρωμών που καλείται να καταβάλλει η Ελλάδα είναι πολύ μεγάλο. Πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία πριν ξεκινήσουν, οπότε να εκταμιευτούν δόσεις από τη βοήθεια», σημείωσε .

Ταυτόχρονα, προειδοποίησε ότι κανείς δεν θα πρέπει να υποτιμά τους κινδύνους ενός Grexit, αναφέροντας: «Κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι μια έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα συνοδευτεί από προβλήματα. Είναι σημαντικό να περιοριστούν πιο μακροπρόθεσμα ρίσκα όπως ο κίνδυνος να αντιμετωπιστεί η ευρωζώνη σαν μια ένωση που μπορείς να μπαίνεις και να βγαίνεις όποτε επιθυμείς».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:14 - 20 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.