ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom

18:02 - 20 Απρ 2015 | Οικονομία
Στην Αθήνα ο επικεφαλής της Gazprom
Η κατασκευή του ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και το αίτημα για μείωση της τιμής του αερίου που προμηθεύει η Ρωσία στην Ελλάδα, θα τεθεί επί τάπητος, στις συναντήσεις που θα έχει την Τρίτη,  ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, με τους Αλέξη Τσίπρα και Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επίσκεψη του κ. Μίλερ πραγματοποιείται προκειμένου να υπογραφεί το μνημόνιο κατανόησης MoU για την κατασκευή του αγωγού Greek Stream που θα αποτελεί τη συνέχεια του αγωγού Turk Stream μεταφέροντας ρωσικό αέριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την κεντρική Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Σκοπίων, Σερβίας, Ουγγαρίας και με τελική κατάληξη την Αυστρία.

Δημοσίευμα του Spiegel, που διαψεύστηκε από τη Μόσχα, έφερε μάλιστα τη Ρωσία να σχεδιάζει να καταθέσει άμεσα στην Ελλάδα μια προκαταβολή των κερδών του αγωγού φυσικού αερίου, που ανέρχεται από τρία έως πέντε δισ. δολάρια.

Ο αγωγός, θα έχει δυναμικότητα 63 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, από τα οποία 15,75 bcm, θα διατεθούν στην αγορά της Τουρκίας και το άλλο θα διατίθενται στο εμπόριο στην Ευρώπη από την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 1/3 της ευρωπαϊκής κατανάλωσης αερίου που ισοδυναμεί με το 50% των συνολικών εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.