ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο μάτι του κυκλώνα η κυβέρνηση για Ξηρό & ταμειακά διαθέσιμα

08:15 - 21 Απρ 2015 | Οικονομία
Στο μάτι του κυκλώνα η κυβέρνηση για Ξηρό & ταμειακά διαθέσιμα
Πυρά εντός και εκτός της χώρας δέχεται η κυβέρνηση λόγω των επιλογών της σε σειρά ζητημάτων. Την ώρα που η διαπραγμάτευση, σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, κινείται σε σχετικά καλύτερο κλίμα, οι επιλογές της δημιουργούν νέα μέτωπα. Κι αν το θέμα της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων της γενικής κυβέρνησης εντάσσεται απόλυτα στο πλαίσιο των ενεργειών «άμυνας» στο πόκερ με τους δανειστές, η επιλογή για πολιτική παρέμβαση στο θέμα των αποφυλακίσεων βαρυποινιτών με καθολικά ποσοστά αναπηρίας ανοίγει μέτωπα, που προκαλούν νέες ανησυχίες.

Η συγκυρία και οι επιλογές της κυβέρνησης την φέρνουν πλέον απέναντι στις ΗΠΑ, τον πλέον βασικό της σύμμαχο απέναντι στο Βερολίνο. Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση που θα έχει στις 20.45 ώρα Ελλάδος ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στο Στέητ Ντιπάρτμεντ, εκφράζεται η βαθιά ενόχληση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Εκτιμήσεις παραγόντων που γνωρίζουν καλά τις ισορροπίες στις διμερείς σχέσεις κάνουν λόγο για μια κίνηση (αυτήν με τον Ξηρό) που έδωσε την ευκαιρία στις ΗΠΑ να εκφράσουν τη δυσθυμία τους για τις ελληνικές επιλογές στο ενεργειακό πεδίο (βλ Ρωσία).

Ο Σάββας Ξηρός δεν αποφυλακίζεται, αλλά τίθεται σε κατ' οίκον κράτηση με βραχιολάκι, όπου θα ελέγχεται καλύτερα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με τον καταδικασμένο για τρομοκρατία Ξηρό, στο περιθώριο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Ωστόσο προφανώς οι ΗΠΑ που επέλεξαν έναν ηχηρό τρόπο να εκφράζουν τη δυσφορία τους δεν πείθονται και μένει να φανεί το πώς θα μεταφραστεί η «παγωνιά» αυτή στις διμερείς σχέσεις. Ήδη έχουν επιλέξει μια «δασκαλίστικη» ρητορική αναφερόμενες και στις διαπραγματεύσεις. Στις συνομιλίες με τους θεσμούς το πρόβλημα «δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή δουλειά». Αυτό τόνισε ο αρμόδιος υπουργός οικονομικών των ΗΠΑ Τζάκ Λιου πριν λίγες μέρες στέλνοντας το μήνυμα.

Τσίπρας για νόμο και τάξη

Πάντως, η πλευρά του Πρωθυπουργού φρόντισε να υπογραμμίσει τη σημασία της επίσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να δείξει ότι η ηγεσία της κυβέρνησης δεν συντάσσεται με λογικές «πεζοδρομιακών διαδηλώσεων» και τυφλής κι ανέξοδης αντίδρασης. Άλλωστε η επίσκεψη του κ. Τσίπρα αποφασίστηκε στον απόηχο της επέμβσης των αστυνομίας με την οποία έληξε η κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ και αφότου εκδηλώθηκαν οι αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εκ μέρους του Αριστερού Ρεύματος είτε και «ατάκτων» διαφωνούντων. Παράλληλα στέλνει και μηνύματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Σαν να μην έφταναν αυτά η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τη γενική κατακραυγή για τη δέσμευση από τους φορείς της Γενικής κυβέρνησης των διαθεσίμων για τα ποσά, που δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν το επόμενο 15νθήμερο και μεταφέρονται υποχρεωτικά στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση προκειμένου να καταφέρει να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της.

Η κίνηση αυτή όμως θα φέρει την αγορά σε κατάσταση εμφράγματος που αναμένεται να είναι θανατηφόρο εάν δεν υπάρξει λύση σε ένα μήνα. Άλλωστε μεγαλύτερα περιθώρια δεν υπάρχουν...

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:32 - 21 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.