ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σενάρια για "γερή" έκπτωση σε εφάπαξ εξόφληση του φόρου

21:45 - 21 Απρ 2015 | Οικονομία
Σενάρια για "γερή" έκπτωση σε εφάπαξ εξόφληση του φόρου
Προτάσεις που προβλέπουν έκπτωση 10-15% για όσους φορολογούμενους εξοφλήσουν εφάπαξ στην πρώτη δόση του Ιουλίου το φόρο εισοδήματος επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Στην περίπτωση αυτή, πάντως, απαιτείται άμεση νομοθετική ρύθμιση, σημειώνουν αρμόδιες πηγές, την οποία τοποθετούν -εφόσον ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις- προς το τέλος Μαΐου.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η εφάπαξ πληρωμή του φόρου εισοδήματος (όπως και των άλλων φόρων) δεν επιφέρει την παραμικρή έκπτωση.
Η επαναφορά της έκπτωσης, εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική αλλά διπλή επίπτωση στα έσοδα. Από τη μία πλευρά, οι φορολογούμενοι θα σπεύσουν να ξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο τους για να πάρουν την έκπτωση, από την άλλη όμως οι εκπτώσεις θα κοστίσουν αρκετά στον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προσδιορίζεται χρονικά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

Οι καθυστερήσεις κάνουν ήδη ορισμένους στο υπουργείο Οικονομικών να βλέπουν ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας της 30ης Ιουνίου, γεγονός που άφησε να εννοηθεί και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη, που μιλώντας στη Βουλή την Δευτέρα, δεν απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, διευκρινίζοντας όμως πως αν δοθεί παράταση θα είναι ολίγων ημερών.

Σύμφωνα με το νόμο, η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου και ο φόρος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, στο τέλος Ιουλίου, στο τέλος Σεπτεμβρίου και στο τέλος Νοεμβρίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:45 - 21 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.