ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Υπάρχει σύγκλιση ικανή για συμφωνία

22:43 - 21 Απρ 2015 | Οικονομία
Βαρουφάκης: Υπάρχει σύγκλιση ικανή για συμφωνία
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επικαλούμενος, σημεία σύγκλισης των εμπλεκόμενων πλευρών.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά το τέλος της ομιλίας του σε τραπεζικό φόρουμ της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων, ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για συνολική συμφωνία, ωστόσο, διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

«Υπάρχει σαφής σύγκλιση. Έχουμε επενδύσει και εμείς και οι εταίροι μας στην συμφωνία και δεν θα αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη, ανέφερε ο κ.Βαρουφάκης.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Foroum, ο Υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι «η τελική συμφωνία θα αφήνει και τις δύο πλευρές λίγο απογοητευμένες αλλά πιο αισιόδοξες».

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Βαρουφάκης απέφυγε να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα.

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δυο πλευρών στα εργασιακά, λέγοντας ότι το ΔΝΤ απαιτεί «απορρύθμιση της αγοράς εργασίας» μίας αγοράς που έχει «χτυπηθεί» από την οικονομική κρίση.

Επίσης, μέγα ζητούμενο σύμφωνα με τον Βαρουφάκη είναι η μεταρρύθμιση στο θέμα των κόκκινων δανείων. «Χρειάζεται παρέμβαση, όχι κρατική αλλά ευρωπαϊκή. Μάλιστα αυτό το θέμα απασχολεί τώρα τις συζητήσεις στο Παρίσι», σημείωσε.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να γίνουν, ωστόσο το δημόσιο θα πρέπει να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό με στόχο μελλοντικά έσοδα για την χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς να πηγαίνουν όλα στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Επίσης πρέπει να γίνει διασύνδεση των επενδύσεων με τις τοπικές κοινωνίες.

Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό  το πρόβλημα του ασφαλιστικού, καθώς το σύστημα είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει αφού σήμερα εργάζονται λίγοι και το 1/3 από αυτούς είναι ανασφάλιστοι. Όπως είπε για την αναδιάρθρωσή του απαιτούνται έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηριχθούν τα ταμεία.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες. «Έχουμε πολλούς μορφωμένους και εφευρετικούς νέους, θα μπορούσαμε να είμαστε μια μικρή Καλιφόρνια ή ακόμα και το Ισραήλ όσον αφορά την καινοτομία στις νέες επιχειρήσεις. Ωστόσο δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό γιατί το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα δημιουργούν πρόβλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Γιατί δεν μπορείς να ζητάς από νέους επιχειρηματίες που μόλις άνοιξαν μια επιχείρηση να πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές χωρίς ακόμα να έχουν κέρδη».

Κλείνοντας έστειλε έναν μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο λέγοντας ότι η εποχή «που μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα ήταν αντίθετη με την επιχειρηματικότητα έχει παρέλθει. Σήμερα είμαστε μαζί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.