ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκυτάλη από το EWG στο Brussels Group - «Μεγάλη» ακόμα η απόσταση

18:26 - 22 Απρ 2015 | Οικονομία
Σκυτάλη από το EWG στο Brussels Group - «Μεγάλη» ακόμα η απόσταση
Για δύο και μισή ώρες τo EuroWorking Group που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι, έβαλε επί τάπητος όλα τα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης, που βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη, τα στελέχη των Θεσμών επέστρεψαν στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, στην βίλλα Σαιντ, για να συνεχίσουν τις συνομιλίες του Brussels Group που άρχισαν στο ίδιο χώρο το προηγούμενο Σάββατο.

Αμέσως μετά την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, κοινοτικές πηγές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο τήρησης της προθεσμίας της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και τόνισαν ότι «η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε καλό δρόμο. Στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές.

Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία.

«Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η επανεκκίνηση του Brussels Group μετά την ολοκλήρωση του Euro Working Group, γίνεται ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες τα τεχνικά κλιμάκια του Athens Group θα παρατείνουν κατά μία ημέρα τις επαφές στην Αθήνα, δηλαδή έως την Πέμπτη.

Να σημειωθεί, ότι στην Τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:30 - 22 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.