ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο εκνευρισμένος Σουλτς, ο ανυπόμονος Ντράγκι & ο πιεστικός Ντομπρόβσκις

11:40 - 23 Απρ 2015 | Οικονομία
Ο εκνευρισμένος Σουλτς, ο ανυπόμονος Ντράγκι & ο πιεστικός Ντομπρόβσκις
Σε αναμένα κάρβουνα φαίνεται πως κάθονται Μάριο Ντράγκι, Μάρτιν Σουλτς και Βάλντις Ντομπρόβσκις, αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα του ξένου Τύπου εμφανίζονται πλέον αρκετά εκνευρισμένοι με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο ζήτημα της Ελλάδας, με τον Μάρτιν Σουλτς να κάνει ο ίδιος λόγο μάλιστα νεύρα από πλευράς του με την κυβέρνηση. 

Η υπομονή της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας με τις πολιτικές ηγεσίες εξαντλείται αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt, συμπληρώνοντας πως η τράπεζα σκοπεύει να πιέσει Ελλάδα και δανειστές να επιτύχουν μια συμφωνία έως την 11η Μαίου. Αξιωματούχος της ευρωζώνης αναφέρει στη γερμανική εφημερίδα πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, είναι «εξαιρετικά νευρικός» για την Ελλάδα, διότι ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι η ευθύνη για μια έξοδο της Ελλάδας θα μπορούσε να πέσει επάνω του, αναφέρει. Ο Draghi είναι στη χειρότερη θέση από όλους, δήλωσε ο αξιωματούχος. 

Η ΕΚΤ βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, καθώς δεν θέλει να θεωρηθεί ότι στηρίζει τις αφερέγγυες ελληνικές τράπεζες, κάτι που είναι εναντίον των κανονισμών της ΕΚΤ, αλλά η διακοπή των κεφαλαίων (ELA) είναι ακόμη πιο δύσκολη διότι θα μπορούσε να επισπεύσει μια άτακτη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα η ΕΚΤ παρέχει χρηματοδότηση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τόση όσο χρειάζεται ώστε να επιβιώνει εβδομάδα την εβδομάδα. Ωστόσο η μοίρα των τραπεζών και του ελληνικού Κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη και ο Ντράγκι γνωρίζει ότι εάν επιτρέψει να καταρρεύσουν οι τράπεζες αυτομάτως θα καταρρεύσει και η χώρα.

Μ. Σουλτς: Εκνευρίζομαι αρκετά συχνά με αυτή την κυβέρνηση- η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη

Σε περίπτωση που η Αθήνα αποσύρει τις ήδη συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις, δεν θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές στην Ευρώπη, διαμηνύει στην Ελλάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μέσα από συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, με τίτλο «Μας κοροϊδεύουν οι Έλληνες, κύριε Σουλτς;».

«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη κι αυτό το έχει καταστήσει σαφές η ΕΕ στην ελληνική κυβέρνηση», τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, ο Μάρτιν Σούλτς εκφράζει την προσδοκία του η Αθήνα να παραμείνει στην ευρωζώνη και σχολιάζει σχετικά: «Ναι μεν υπάρχει πρόοδος, όμως μέχρι στιγμής δεν είναι επαρκής. Από την κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου όπως και του Α. Σαμαρά, η Ελλάδα ξεκίνησε μία νέα πορεία από την οποία έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις ενώ έχει επιτευχθεί και πρόοδος. Η Ευρώπη θα κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη και περιμένω να κάνει και η Ελλάδα το ίδιο. Έχω την εντύπωση ότι ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συνειδητοποιήσει ότι αυτός είναι ο καλύτερος δρόμος για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητο για τη χώρα μας ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο: «Προς το παρόν βρισκόμαστε στα μισά του δεύτερου πακέτου διάσωσης. Αυτή η διαδικασία πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί και στη συνέχεια θα δούμε που βρισκόμαστε. Θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για περαιτέρω βήματα, όταν η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές», τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Εκνευρίζομαι αρκετά συχνά με αυτή την κυβέρνηση, αλλά παρ’ όλα αυτά πρέπει να παραμείνουμε δίκαιοι. Έχουν αναλάβει την εξουσία εδώ και σχεδόν τρεις μήνες και κληρονόμησαν ένα βουνό προβλήματα, όπως καμία άλλη κυβέρνηση πριν από αυτούς. Φυσικά έχουν κάνει και λάθη, αλλά αυτά τα κάνει κάθε κυβέρνηση που μόλις έχει αναλάβει τα καθήκοντά της», επεσήμανε ο Σουλτς. 

Β. Ντομπρόβσκις: Οι συνομιλίες με την Αθήνα πρέπει να ολοκληρωθούν κατά τον Μάιο

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε σήμερα ότι δεν περιμένει μία συμφωνία στις τεχνικές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα τον Απρίλιο, λέγοντας ότι οι συνομιλίες μπορεί να συνεχισθούν μέχρι τον επόμενο μήνα, και, άρα, μετά την προθεσμία της 30ής Απριλίου.

«Πρέπει να προχωρήσουμε τις τεχνικές συνομιλίες και να τις ολοκληρώσουμε περί τον Μάιο ή κάπου εκεί», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, να παραμείνουν προσηλωμένες στις δεσμεύσεις τους. «Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Η πρόοδος δεν είναι ικανοποιητική», είπε.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:22 - 23 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.