ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Η συμφωνία θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα

21:56 - 23 Απρ 2015 | Οικονομία
Σταθάκης: Η συμφωνία θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα
Ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, το οποίο θα εκδηλωθεί όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αποκάλυψε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης του ΣΕΒ και παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν.

«Μόλις σταθεροποιηθεί η οικονομία θα υπάρξει επενδυτικό ρεύμα που θα αλλάξει και τα μακροοικονομικά δεδομένα», τόνισε ο υπουργός για να προσθέσει: «Είναι διάχυτη η εντύπωση-βεβαιότητα ότι υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η Ελλάδα παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μεγάλες ευκαιρίες σε μια σειρά από τομείς».

Ο υπουργός αναφέρθηκε και σε σειρά μέτρων τα οποία προωθεί η κυβέρνηση για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, σημείωνοντας ότι στα μέσα Μαΐου υπογράφεται η συμφωνία για δραστηριοποίηση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην Ελλάδα ενώ προχωράει και η συμφωνία για τη χρηματοδότηση έργων και επενδύσεων από την ΕBRD.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να επικαιροποιηθούν τα οικονομικά στοιχεία με βάση τα οποία γίνονται οι χρηματοδοτήσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία, καθώς αυτή τη στιγμή οι εκταμιεύσεις γίνονται με στοιχεία του 2007 και πολλές περιφέρειες της χώρας εμφανίζονται αρκετά πλουσιότερες σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα μετά από έξι χρόνια κρίσης, με αποτέλεσμα το ποσοστό χρηματοδότησης επενδύσεων να είναι χαμηλότερο, από που αντιστοιχεί.

Τέλος ο κ. Σταθάκης είπε ότι ολοκληρώνεται σύντομα η επεξεργασία των έργων που θα χρηματοδοτηθούν και από το επόμενο ΕΣΠΑ, των έργων που θα ολοκληρωθούν έως το 2015 καθώς και των έργων που θα απενταχθούν.

Ο κ. Σταθάκης δεν απέφυγε πάντως την κριτική από τον αντιπρόεδρο του ΣΕΒ και πρόεδρο της Ελλάκτωρ, Αναστάσιο Καλλιτσάντση, ο οποίος είπε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες ακόμα και για στοιχειώδη συνεργασία με υπηρεσίες, φωτογραφίζοντας το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Ο κ. Σταθάκης απάντησε πως η κυβέρνηση έχει μία στάση, πως βασική της επιδίωξη είναι η στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων γιατί γνωρίζει πως μόνο από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη. Ξεκαθάρισε όμως πως για συγκεκριμένες επενδύσεις με μεγάλο πολιτικό βάρος, δηλαδή με μεγάλο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα πρέπει να βρεθεί συμβιβαστική λύση μέσα από ουσιαστικό διάλογο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του ΣΕΒ τόνισε πως οι Βρυξέλλες προτείνουν στην Αθήνα να συνεχίσουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Ο ίδιος παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδότησης από το «πακέτο Γιούνκερ» αλλά ξεκαθάρισε ότι τίποτα δε μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξει σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Κατάινεν είπε ότι συζητάει με την ελληνική κυβέρνηση θέματα όπως η δημιουργία εργαλείων χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και τη δημιουργία πακέτων επενδύσεων σε τομείς όπως τουρισμός και η ενέργεια που μπορούν να λάβουν τη στήριξη της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:12 - 23 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.