ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΝΠ:"Ταϊβάν" η Βουλή-Aπίστευτες "φιλοφρονήσεις" κι.. εκλογές

11:00 - 25 Απρ 2015 | Οικονομία
ΠΝΠ:"Ταϊβάν" η Βουλή-Aπίστευτες "φιλοφρονήσεις" κι.. εκλογές
Οι μικροί μαθητές ενός Γυμνασίου της ακριτικής Φλώρινας που παρακολουθούσαν έκπληκτοι τη συνεδρίαση της Βουλής από τα άνω δυτικά θεωρεία στην αίθουσα της Ολομέλειας, πήραν ένα καλό μάθημα «Δημοκρατίας» που θα κάνουν καιρό να ξεχάσουν.

Η κατάχρηση των ουσιαστικών «μ@λ@κ@ας» και «προδότης» και η γενετήσια προτροπή «άντε γ@μηθ..τε γελοίοι» από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ προς την πλευρά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι οποίες βεβαίως, δεν έμειναν αναπάντητες, σε συνδυασμό με απειλητικές κινήσεις χειροδικίας που ευτυχώς αποφεύχθηκαν με την παρέμβαση ψυχραιμότερων , έδωσαν την εικόνα ενός Κοινοβουλίου που λίγο απέχει ακόμα ώστε να μοιάσει με εκείνο της Ταϊβάν.

Αν, όπως διαπίστωναν έμπειροι κοινοβουλευτικοί, δεν υπάρξει αυτοσυγκράτηση προσεχώς, τότε ίσως δεν είναι αργά η στιγμή, που θα δούμε να εκτυλίσσονται μπροστά μας, ακρότητες, επειδή το πολιτικό κλίμα εξαιτίας των μακρόσυρτων διαπραγματεύσεων είναι ηλεκτρισμένο και η διάθεση εκατέρωθεν επιείκειας χαμηλή.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ στην ΤτΕ, υπερψηφίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής με ψήφους 156 των ΣΥΡΙΖΑ- Αν.Ελλ και 104 κατά, σύσσωμης της Αντιπολίτευσης.

Παραλίγο να γίνει της…Κορέας!

Ωστόσο αυτό που κυριάρχησε ήταν οι πρωτοφανείς αντεγκλήσεις, φθηνού επιπέδου κοκορομαχίες και ανταλλαγή προσβλητικών σχολίων που κάνουν τον χαρακτηρισμό καφενειακή κατάσταση να ακούγεται κόσμιος. 

Μάταια ο προεδρεύων Αλέξης Μητρόπουλος προσπαθούσε να επιβάλλει την κοινοβουλευτική τάξη. Αλαλάζοντας όρθιοι και σπαθίζοντας με νευρικές χειρονομίες τον αέρα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον υποχρέωσαν να εγκαταλείψει γρήγορα την προσπάθεια, αναφωνώντας εξουθενωμένος με ανοιχτό το μικρόφωνο «γ@μω το κέρατό μου…».

Η επιθετική ομιλία του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση που κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι προσφέρει όπλα στους δανειστές, εξαγρίωσε γαλάζιους και πράσινους βουλευτές.  «Είναι βαρύτατο ατόπημα» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη, σε μια ακόμα αρχηγική εμφάνιση, προβλέποντας παράλληλα: «θα καταλήξετε να συζητάτε μόνοι σας ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα πάρετε την τελευταία δεκάρα των Δήμων και μετά θέλω να δω τα μούτρα σας όταν πάτε στα χωριά σας». Σαν έτοιμος από καιρό ο πρώην διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας ξέχασε την παλαιά του ιδιότητα και από τη θέση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ της απάντησε επιθετικά «που ξέρεις εσύ από χωριά; Έχεις πάει σε κανένα χωριό; Εσύ έχεις μάθει να σου ανοίγουν την πόρτα της Βουλής!».

Ο κ. Βούτσης μετά τη χάβρα που επακολούθησε επανήλθε δριμύς και αφού ολοκλήρωσε ένα δεύτερο γύρο επίθεσης, στράφηκε στον παρακαθήμενό του στα υπουργικά Παναγιώτη Λαφαζάνη και του είπε με συγκρατημένη μετριοφροσύνη «ξέρω να χτυπάω εγώ, ρε μ@λ@κ@...»

Την ίδια στιγμή, ο Άδωνις Γεωργιάδης αντάλλασσε «φιλοφρονήσεις» με τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο- οι δυό τους φαίνεται πως συγκροτούν ένα αγαπημένο ντουέτο- ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκνευρισμένος από τις συνεχείς παρεμβάσεις της εκρηκτικού ταμπεραμέντου, Ραχήλ Μακρή σχολίαζε καθ΄ όλα ενήμερος, προς την πλευρά της «έχετε ζαλιστεί από τις πολλές πιρουέτες. Πηγαίνετε να κάνετε καμία φωτογράφηση»…

Και πάλι στο προσκήνιο οι εκλογές

Τα σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν αργά το βράδυ, όταν φάνηκε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να επισείει το χαρτί των εκλογών, όχι τόσο ως προσχεδιασμένη επιλογή, αλλά, σαν μια πρόσθετη δυνατότητα να μεταθέσει στο εκλογικό σώμα το βάρος αποφάσεων για μια συμφωνία με τους εταίρους που ενδεχομένως δε θα μπορούσε να υποστηρίξει χωρίς να εκτεθεί στα μάτια των πολιτών, ύστερα από τις ρητορικές υπερβολές στα προεκλογικά μπαλκόνια.

Είχαν προηγηθεί νωρίτερα στο βήμα ο αρχηγός του «Ποταμιού» Σταύρος Θεοδωράκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και να εγκαταλείψει την αχρείαστη απειλή περί εκλογών ή δημοψηφίσματος. «Έχουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Αν όμως χρειαστεί το πολιτικό μας σχέδιο μια λαϊκή νομιμοποίηση, δε θα φοβηθούμε. Επί συμφωνίας μάλιστα και όχι επί συνομιλιών» απάντησε ο συνεπής αχθοφόρος της γραμμής του Μαξίμου στη Βουλή, Νίκος Φίλης.

Κλείνοντας την παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Βούτσης ενίσχυσε τη θέση αυτή, λέγοντας: «Όσοι φαντασιώνονται ότι αυτή κυβέρνηση θα είναι παρένθεση και ότι θα είναι παρένθεση η προσπάθεια του λαού να σηκώσει κεφάλι, πλανώνται πλάνη οικτρά. Ο λαός έδωσε την απάντησή του. Και αν χρειαστεί, θα την δώσει ξανά».

Αργά το βράδυ, με κουρασμένο βήμα οι βουλευτές αποχώρησαν από το σκοτεινό Κοινοβούλιο και κάμποσοι από αυτούς σκόρπισαν στα στέκια πέριξ της πλατείας Συντάγματος, όπου συνηθίζουν να διηγούνται μεταξύ τους τα έπη τους…

Γιώργος Χατζηδημητρίου


Τελευταία τροποποίηση στις 13:37 - 25 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.