ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΣΥΕ: Τα οινοπνευματώδη είναι η μικρότερη δαπάνη της ελληνικής οικογένειας

13:44 - 01 Δεκ 2006 | Οικονομία
Στο 0,7% επί του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού ανέρχονται οι δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά στην ελληνική οικογένεια, πρόκειται δηλαδή για την μικρότερη κατηγορία δαπάνης του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την έρευνα που διεξήγαγε η ΕΣΥΕ για τους οικογενειακώνπροϋπολογισμών και αφορά το διάστημα Φεβρουάριος 2004 – Ιανουάριος 2005.

Οι δαπάνες για αποστάγματα εκτιμώνται σε 37,2% επί των συνολικών δαπανών για οινοπνευματώδη ποτά, ενώ, μικρή διαφορά από τις δαπάνες για αποστάγματα έχουν αυτές για κρασί ( χύμα, εμφιαλωμένο, μη αλκοολούχο, αφρώδες και ημιαφρώδες),οι οποίες εκτιμώνται σε 34,2% επί των συνολικών δαπανών για οινοπνευματώδη ποτά.

Οι δαπάνες για μπύρα εκτιμώνται σε 28,6% επί των συνολικών δαπανών για οινοπνευματώδη ποτά.

Για τα νοικοκυριά που ανήκουν στο μη φτωχό πληθυσμό, οι δαπάνες για οινοπνευματώδη ποτά, ως ποσοστό επί τουμέσουμηνιαίου οικογενειακού προϋπολογισμού, εκτιμώνται σε 0,7 %, ενώ οι ίδιες δαπάνες για τα νοικοκυριά που ανήκουν στο φτωχό πληθυσμόεκτιμώνται σε0,3%.

Ο μέσοςόρος μηνιαίων δαπανών για οινοπνευματώδη ποτά του φτωχού πληθυσμού εκτιμάται στα 6,23 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμώνται στα 16,07 ευρώ.

Το ποσοστό δαπάνης του φτωχού πληθυσμού για αποστάγματα, εκτιμάται στο 11,2% των δαπανών του μη φτωχού πληθυσμού.

Το ποσοστό δαπάνης του φτωχού πληθυσμού για κρασί, εκτιμάται στο 19,5% των δαπανών του μη φτωχού πληθυσμού.

Το ποσοστό δαπάνης του φτωχού πληθυσμού για μπύρα, εκτιμάται στο 8,1% των δαπανών του μη φτωχού πληθυσμού.

Από την εν λόγω έρευνα προκύπτει ότι το ποσοστό των δαπανών για οινοπνευματώδη ποτά, ανά μερίδιο της διάμεσης ισοδύναμης καταναλωτικής δαπάνης (αγορές), ανέρχεται σε:

* 1,2% για το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού και

* 1,7% για το φτωχότερο 20% του πληθυσμού.

Ο δείκτης S80/S20, που εξετάζει το μερίδιο της καταναλωτικής δαπάνης για οινοπνευματώδη ποτά του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού σε σύγκριση με το 20% του φτωχότερου, ανέρχεται στο 3,9, δηλαδή, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού δαπανά για οινοπνευματώδη ποτά 3,9 φορές περισσότερο από το 20% του φτωχότερου πληθυσμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.