ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Κανένα σενάριο Grexit, μόνο ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις

12:05 - 28 Απρ 2015 | Οικονομία
ΕΚΤ: Κανένα σενάριο Grexit, μόνο ανάγκη για άμεσες μεταρρυθμίσεις
Την ανάγκη να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις τόνισε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ, σχολιάζοντας αυστηρά πως «Η βοήθεια προς την Ελλάδα δεν θα συνεχισθεί επ' αόριστον». Πιο αισιόδοξα τα μηνύματα από τις δηλώσεις Μπενουά Κερέ, Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει σχεδιασμό για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Αυτό δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, Γάλλου οικονομολόγου που μετέχει επίσης στο εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει σχεδιασμό για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Μιλώντα στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, ο Κριστιάν Νουαγιέ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «ο στόχος δεν είναι να δίνεται διαρκώς βοήθεια. Δεν θα είχε κανένα νόημα να πούμε ότι για 20, 30, 50 χρόνια θα δίνουμε βοήθεια στην Ελλάδα για να βγάζει τον μήνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ' αόριστον και από την πλευρά μας είναι πολύ σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να επαναληφθεί και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν και πάλι».

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ έκρινε ότι ο ανασχηματισμός της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μπορεί να βοηθήσει στις συζητήσεις της χώρας με τους δανειστές της, προσθέτοντας όμως πως μόνο οι αλλαγές στα πρόσωπα δεν αρκούν. «(Ο Γιάνης Βαρουφάκης) δημιουργεί εντάσεις, οπότε αυτό σίγουρα μπορεί να βοηθήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν αλλάζει καθόλου την ουσία. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει εν τέλει σοβαρές μεταρρυθμίσεις για να θέσει την οικονομία και πάλι εντός τροχιάς», εξήγησε ο Νουαγιέ.

Από την άλλη, ο Μπενουά Κερέ, σε συνέντευξή του στο γαλλικό οικονομικό περιοδικό Alternatives Economiques, δήλωσε: «Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν είναι ένα σενάριο που επεξεργαζόμαστε. Αυτή την στιγμή καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες με στόχο την ανανέωση της σχέσης με την Ελλάδα ενόψει των νέων προτεραιοτήτων της κυβέρνησης, εντός ενός πλαισίου που παραμένει εκείνο της ευρωζώνης και το οποίο συνεπάγεται δικαιώματα αλλά και το καθήκον να γίνουν σεβαστοί οι ενιαίοι κανόνες. Έτσι, δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση αυτούς τους όρους»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.