ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η απάντηση Ντράγκι στον Παπαδημούλη για το QE

13:34 - 29 Απρ 2015 | Οικονομία
Η απάντηση Ντράγκι στον Παπαδημούλη για το QE
Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα τερματισθεί όταν επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό πλησίον του 2% σε όλη την ευρωζώνη και όχι στις επιμέρους χώρες. Αυτή ήταν η απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Πιο αναλυτικά, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, ρωτούσε τον Μάριο Ντράγκι να ξεκαθαρίσει κατά πόσο «σκοπεύει να αναθεωρήσει πτυχές του QE σε περίπτωση που ο αποπληθωρισμός, όχι μόνο δεν διορθώνεται, αλλά ενισχύεται, σε ορισμένες χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα».

Στην ερώτηση αυτή προέβη έπειτα από τη δημοσιοποίηση στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και της EKT, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα εμφανίζει αρνητικό πληθωρισμό -2.8%, από 2.6% τον Δεκέμβριο, και η ευρωζώνη -0.6%, από -0.2.

Αναλυτικά η απάντηση του Μάριο Ντράγκι:

«Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για τις επιστολές σας, τις οποίες μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτικές επιστολές, στις 5 και 23 Μαρτίου 2015 αντίστοιχα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διατηρεί τον έλεγχο όλων των χαρακτηριστικών του διευρυμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η κατανομή των αγορών, η καταλληλότητα των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και ο ρυθμός και το μέγεθος των αγορών. Αυτό διαφυλάττει τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Η ειδική ρύθμιση για τον επιμερισμό των δυνητικών ζημιών δεν διακυβεύει σε καμία περίπτωση τον ενιαίο χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής. Διασφαλίζει το ύψιστο επίπεδο αποτελεσματικότητας του προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδική θεσμική δομή της ζώνης του ευρώ, όπου ένα κοινό νόμισμα και μια ενιαία νομισματική πολιτική συνυπάρχουν με 19 εθνικές οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές.

Οι αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα πραγματοποιούνται σε μηνιαία βάση με γνώμονα την κλείδα κατανομής της ΕΚΤ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάθε μήνα τίθεται αυστηρά ως στόχος η επακριβής επίτευξη των μεριδίων συμμετοχής στην κλείδα κατανομής, καθώς υπάρχει κάποιο περιθώριο ευελιξίας σε μηναία βάση χάριν της ομαλής εφαρμογής του προγράμματος.

Όσον αφορά στην κατανομή των αγορών του εν λόγω προγράμματος μεταξύ των κατηγοριών των εκδοτών τίτλων, το ποσοστό των τίτλων που εκδίδουν εγκατεστημένοι στη ζώνη του ευρώ επιλέξιμοι διεθνείς οργανισμοί και πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης θα ανέρχεται σε 12%. Οι αγορές τίτλων που εκδίδουν επιλέξιμες κεντρικές κυβερνήσεις και αναγνωρισμένες οντότητες της ζώνης του ευρώ θα ανέρχονται επομένως σε 88%.

Προβλέπεται ότι οι αγορές στο πλαίσιο του διευρυμένου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα εξακολουθήσουν να διενεργούνται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016, έως ότου διαπιστώσουμε μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή μας να διατηρούμε τους ρυθμούς πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτό αφορά τη ζώνη του ευρώ συνολικά και όχι τις επιμέρους χώρες. Ήδη παρατηρούνται σημαντικές θετικές επιδράσεις από τις πρόσφατες αποφάσεις της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Με εκτίμηση,

Μάριο Ντράγκι».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.