ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πως η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων οφελεί τις πόλεις που τις φιλοξενούν

08:00 - 30 Απρ 2015 | Οικονομία
Πως η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων οφελεί τις πόλεις που τις φιλοξενούν
Σύμφωνα με μελέτη της PwC, το 93% των ηγέτιδων εταιρειών του αθλητισμού πιστεύουν ότι η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων μπορεί να συμβάλει σε μακροχρόνιες θετικές αλλαγές στις πόλεις που τις φιλοξενούν, με την έγκαιρη οργάνωση και τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό να αποτελούν τα κλειδιά της επιτυχίας.

Η PwC παρουσίασε τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της μελέτης «Sporting Leaders Study on Legacy» στο SportAccord Convention World Sport & Business Summit 2015 που πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την μελέτη, το 93% των ηγέτιδων εταιρειών του αθλητισμού πιστεύουν ότι η διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία μακροχρόνιων θετικών αλλαγών στις πόλεις που τις φιλοξενούν, με ένα 45% να υποστηρίζει ότι συμφωνεί απόλυτα με αυτήν την άποψη.

"Το να φέρεις ένα καλό αποτέλεσμα σε μία αθλητική διοργάνωση, απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και σύμπνοια με το μακροπρόθεσμο όραμα μίας πόλης ή μιας περιοχής, όπως επίσης και συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών για την επιτυχή εκτέλεση του έργου. Παρά τις πολλές παραμέτρους που εμπλέκονται στην ανάληψης μίας μεγάλης αθλητικής διοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων και μη άμεσων οφελών, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι υποδομές, και η χρήση τους μετά την λήξη μίας διοργάνωσης αποτελούν την πιο σημαντική παράμετρο" τόνισε ο Hazem Galal, διευθυντής του τομέα Global Cities and Local Government της PwC.

pwc sports01

Ο βασικός παράγοντας που συντελεί σε μία επιτυχή αθλητική διοργάνωση σύμφωνα με την μελέτη, είναι η αντιμετώπιση θεμάτων που μπορεί να προκύψουν στα πολύ αρχικά στάδια της διαδικασίας σχεδιασμού, με το 96% εκείνων που απάντησαν να το θεωρούν σημαντικό. Οι υπόλοιποι παράγοντες που συμβάλουν σε μια επιτυχημένη διοργάνωση σύμφωνα με τους ερωτώμενους, είναι η σύμβαση του σχεδιασμού της διοργάνωσης με τα μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά πλάνα της πόλης που φιλοξενεί την εκδήλωση (94%), η αποτελεσματική επικοινωνία και διαχείριση όλων των ενδιαφερόμενων μερών (92%) και ο σωστός οικονομικός σχεδιασμός (90%).pwc sports02

Οι περιφερειακές δημόσιες υπηρεσίες και οι τοπικές αρχές (95%), οι οργανωτικές επιτροπές (92%) και η κυβέρνηση (89%) είναι κατ’αρχάς υπεύθυνοι για την επίτευξη μίας επιτυχημένης αθλητικής διοργάνωσης.

Η κυβέρνηση (42%) θεωρείται ως η πιο κατάλληλη για να εκτιμήσει την επιτυχία μίας διοργάνωσης, ακολουθούμενη από τους ανεξάρτητους εξειδικευμένους συμβούλους (36%), τον τοπικό πληθυσμό (28%) και τις οργανωτικές επιτροπές (27%).

Απαιτείται χρονικό διάστημα δύο έως πέντε ετών για να εκτιμηθεί η επιτυχία μία αθλητικής διοργάνωσης

Οι πιο σημαντικές μέθοδοι μέτρησης που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της επιτυχίας μίας αθλητικής διοργάνωσης είναι η χρήση των υποδομών, ο όγκος του τουρισμού που έρχεται στον τόπο διαξαγωγής και η ποιότητα του νέου περιβάλλοντος που δημιουργήθηκε – με περισσότερους από 80% των ερωτηθέντων να τα θεωρούν σημαντικά.

Συνολικά, οι υποδομές κυριάρχησαν στην λίστα με τους συντελεστές που θεωρούνται από τους ηγέτες του χώρου ότι αναδεικνύονται σε μεγάλο βαθμό από την φιλοξενία μίας αθλητικής διοργάνωσης. Οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι οι νέες και ανακατασκευασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις (90%), η αλλαγή και η ανάπτυξη των υποδομών (77%), και στην συνέχεια η βελτίωση του «brand» της πόλης που φιλοξενεί την διοργάνωση, η αναγνώριση (75%) και η εθνική υπερηφάνια (68%) αποτελούν τα κυρίαρχα στοιχεία που ενισχύονται με την διεξαγωγή της αθλητικής οργάνωσης.

pwc sports03

- Η μελέτη της PwC ερευνά τις απόψεις των εκπροσώπων των εταιρειών που συμμετέχουν στο συνέδριο SportAccord, οι οποίοι προέρχονται από εταιρείες που κατέχουν ηγετικές θέσεις στην αθλητική βιομηχανία και που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα οργανισμών που ασχολούνται με τον αθλητισμό και με την διοργάνωση μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων. Τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης της PwC’s Sporting Leaders Study on Legacy θα δημοσιοποιηθούν σε επόμενο χρόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.