ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μισέλ Σαπέν: Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη συμφωνία

13:50 - 05 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Μισέλ Σαπέν: Δεν υπάρχει άλλη λύση από τη συμφωνία
Όλα τα θέματα που βρίσκονται επί τάπητος στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συζήτησαν στη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης με το Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπέν, ο οποίος μετά τη συνάντηση τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από τη συμφωνία. Η ελληνική πλευρά εν όψει σημαντικών εξελίξεων αναμένει τη στήριξη της Γαλλίας που σε όλο αυτό το διάστημα έχει παίξει ένα ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ των «σκληρών» της Ευρώπης και της ελληνικής κυβέρνησης.

«Ήταν μια συνάντηση ευχάριστη και χρήσιμη. Είναι πολύ σημαντικό, επειδή στο Eurogroup είναι δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των υπουργών. Είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε και μία ευκαιρία να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορηθούμε όλοι μαζί από τους θεσμούς. Ιδίως σε περιόδους σαν αυτή, που έχει πολύ μεγάλη σημασία η μέγιστη επικοινωνία, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό να εκθέσουμε τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση από το Φεβρουάριο μέχρι τώρα, έτσι ώστε να επέλθει συμφωνία και ιδίως η παρουσίαση ενός συνολικού οράματος που έχουμε για το πώς η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, πάντα βέβαια στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρευσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους και σημείωσε ότι η Γαλλία θα μπορούσε να επηρεάσει, να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες για άρση των αδιεξόδων.

«Η Γαλλία δε μπορεί να μην παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση» τόνισε.

Σαπέν: Δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας

Από την πλευρά του, ο κ. Σαπέν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας», έπειτα από την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ο κ. Σαπέν έκανε λόγο για «καθοριστική στιγμή» και για μια «καλή δυναμική» για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων. «Ήταν μια σημαντική συνάντηση, η ελληνική ηγεσία θέλησε να περάσει κάποια μηνύματα στους Ευρωπαίους υπουργούς, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και στην ΕΚΤ», είπε.

«Θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε μια καθοριστική στιγμή. Πιστεύω ότι έχουμε μια καλή δυναμική στις συζητήσεις και έχουμε την ικανότητα - όχι τώρα εντελώς άμεσα - έχουμε όμως τη δυνατότητα να βρούμε έναν καλό συμβιβασμό. Έναν συμβιβασμό που θα επιτρέψει να υπάρξει σεβασμός προς την Ελλάδα και στην κυβερνητική της αλλαγή αλλά και συγχρόνως σε ολόκληρη την Ευρώπη ώστε να υπάρξει πρόοδος μαζί με την Ελλάδα. Είμαστε σε μια δυναμική στιγμή μια χρήσιμη στιγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα εάν προτίθεται να πάρει η Γαλλία κάποια πρωτοβουλία, ο Μ. Σαπέν απάντησε: «Όχι, η Ευρώπη λειτουργεί από κοινού, δεν παίζει ρόλο η πρωτοβουλία του καθενός, αλλά το να μπορούν να προχωρούν όλοι μαζί».

Σχετικά με τις δυσκολίες που προβάλλει τελευταία το ΔΝΤ ο Γάλλος υπουργός σχολίασε πως κάθε θεσμός έχει τον δικό του προβληματισμό και εκφράζει τις απόψεις του. «Σε δεδομένη στιγμή όμως θα πρέπει να κατασταλάξει. Πάντως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτή μιας συμφωνίας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης, από την πλευρά του, χαρακτήρισε «ευχάριστη και χρήσιμη» τη συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του. Εξηγώντας στους δημοσιογράφους τους λόγους του έκτακτου αυτού ραντεβού, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό, «επειδή στο Eurogroup η επικοινωνία των υπουργών Οικονομικών μεταξύ τους είναι δύσκολη».

«Είμαστε και πολλοί και δεν έχουμε μια ευκαιρία για να πληροφορηθεί ο ένας από τον άλλο, παρά μόνο να πληροφορούμεθα όλοι μαζί από τους θεσμούς, είναι πολύ σημαντικό, ιδίως σε περιόδους σαν αυτή που έχει πολύ μεγάλη σημασία η μέγιστη επικοινωνία, ήταν ιδιαίτερα σημαντικό», επανέλαβε ο κ. Βαρουφάκης, «να εκθέσουμε τις θετικές κινήσεις που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση από τον Φεβρουάριο μέχρι τώρα, ώστε να επέλθει συμφωνία και ιδίως η παρουσίαση ενός συνολικού οράματος που έχουμε για το πως η Ελλάδα θα ξεφύγει από την κρίση, θα ανακάμψει και θα αρχίσει να αναπτύσσεται. Αυτό ήταν το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης, πάντα στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης μιας άμεσης λύσης, ώστε να ξεκλειδωθεί και το θέμα της ρευστότητας και για να προχωρήσουμε σε ένα νέο συμβόλαιο με την Ευρώπη».

Στο ερώτημα κατά πόσο η Γαλλία θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες ο υπουργός απάντησε: «Η απάντηση θετική, η Γαλλία δεν μπορεί να μην παίρνει τέτοιες πρωτοβουλίες σε μια Ευρώπη η οποία ελπίζει να ξεπεράσει την κρίση».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.