ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόοδο στις συνομιλίες, διαπιστώνει η Ευρώπη

16:31 - 06 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Πρόοδο στις συνομιλίες, διαπιστώνει η Ευρώπη
Σε δρόμο προόδου έχουν μπει οι διαπραγματεύσεις όπως δείχνουν οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις συνεδριάσεις του Brussels Group, που συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα θέματα των ενεργειακών μεταρρυθμίσεων, στον ΦΠΑ και στις ιδιωτικοποιήσεις, που δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για μια θετική δήλωση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οι κοινοτικές πηγές, αναφέρουν ότι οι συνομιλίες έχουν προχωρήσει αρκετά σε μια σειρά από θέματα, παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν ακόμα μεταξύ των δύο πλευρών, στο θέμα του ασφαλιστικού, της αγοράς εργασίας και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «το ποτήρι από μισοάδειο έχει γυρίσει σε μισογεμάτο» και εκτιμούν ότι πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Η πρόοδος σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενδεχομένως να είναι ικανή ώστε να υπάρξει και κοινή δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Δευτέρα.
Την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις παραδέχτηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, μετά τη συνάντησή τους.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που καθιστά αδύνατη μια συμφωνία κάτι που επιβεβαίωσε και ο Μισέλ Σαπέν, στις δηλώσεις του, ο οποίος όμως δήλωσε βέβαιος, ότι τις επόμενες ημέρες ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε ότι η «Ελλάδα χρειάζεται τη βοήθειά μας», τονίζοντας ότι μία ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν ζημιά και για τη Γερμανία.

Τόνισε δε ότι είναι λάθος να κατηγορείται η τρόικα, η Ευρώπη ή η Γερμανία για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας., αλλά η ίδια η χώρα που έζησε πέρα από τις δυνατότητές της για πολλά χρόνια.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να βοηθάμε(την Ελλάδα), αλλά η βοήθεια θα πρέπει να έχει νόημα. Εάν στο τέλος της ημέρας τίποτε δεν έχει αλλάξει, αυτό συνεπάγεται πλήγμα για τους ίδιους τους Έλληνες», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Από την πλευρά του ο Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η ΕΚΤ και το ΔΝΤ συντονίζουν τις δράσεις τους για την εξεύρεση μίας λύσης για την Ελλάδα, τονίζοντας όμως ότι «έχει χαθεί πολύς χρόνος στις συνομιλίες για την Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι δεν «βλέπει” μία συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Ταυτόχρονα σχολιάζοντας την πορεία των διαπραγματεύσεων, κοινοτικός αξιωματούχος αναγνώρισε ότι σε ορισμένα σημεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΔΝΤ. Ωστόσο, σημείωσε ότι ευελπιστεί πως η συνεργασία ανάμεσα στους τρεις θεσμούς θα εξακολουθήσει να είναι αρμονική, υπενθυμίζοντας ότι κοινός στόχος είναι η σταθερότητα και η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Εντός της ημέρας, ο κ. Ντέισελμπλουμ θα συναντηθεί και με τον υπουργό Οικονομίας της Γαλλίας , Εμανουέλ Μακρόν, ενώ θα δει και τον πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς.

Την Πέμπτη,ο πρόεδρος του Eurogroup,  θα έχει επαφές στο Βερολίνο με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καθώς και με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Την Παρασκευή, τέλος, ο κ. Ντέισελμπλουμ θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν, στη Ρώμη.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:49 - 06 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.