ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brussels Group: Σημαντικές οι συγκλίσεις, ανοιχτό το εργασιακό

15:26 - 07 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Brussels Group: Σημαντικές οι συγκλίσεις, ανοιχτό το εργασιακό
Καταιγιστικό ρυθμό αποκτούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group.

Τα σημεία σύγκλισης πληθαίνουν σε σημαντικά ζητήματα και σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς βαίνει προς ολοκλήρωση. Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι παραμένουν ανοιχτά ζητήματα που άπτονται των εργασιακών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για την αύξηση του μέσου όρου συνταξιοδότησης στην Ελλάδα, οι διαβουλεύσεις έχουν επικεντρωθεί στις πολιτικές επιλογές για το διάστημα μεταξύ 2020 και 2025, και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση θεμελιωμένα και ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως η διάσταση απόψεων ανάμεσα στις δυο πλευρές εξακολουθεί να είναι σημαντική και πως επί της ουσίας δεν υπάρχουν άξιες λόγου διαπραγματεύσεις.

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, τα μέλη της οποίας είχαν την Πέμπτη το πρωί συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Οικονομίας Γιάννη Βαρουφάκη, και των εμπειρογνωμόνων των θεσμών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλες και κατά πάσα πιθανότητα θα περατωθούν αύριο, χωρίς να αποκλείονται τεχνικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις και το Σαββατοκύριακο.

Την Παρασκευή αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup (Euro Working Group), η οποία, όπως σημειώνουν ελληνικές διπλωματικές πηγές, θα πρέπει - καλώς εχόντων των πραγμάτων - να επιβεβαιώσει τη σημαντική σύγκλιση απόψεων, δίδοντας το σχετικό μήνυμα στην υπουργική σύνοδο της ερχόμενης Δευτέρας.

Την πρόοδο επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο όπως τόνισε είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς ότι θα υπάρξει μια τελική συμφωνία στις 11 Μαΐου.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γρήγορα γιατί υπάρχει ανάγκη. Κανείς δεν εξετάζει διαφορετικό σενάριο εκτός από αυτό της παροχής στην Ελλάδα των μέσων για ένα ανεξάρτητο οικονομικό μέλλον στην Ευρωζώνη», τόνισε.

Συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, στο περιθώριο του Eurogroup την Δευτέρα, προανήγγειλε  ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος για ακόμα μία φορά τόνισε ότι δεν διατηρεί υψηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως «είναι κοινός στόχος των θεσμών να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτευχθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα και να έρθει η ανάπτυξη».

Μία ημέρα μετά τη κοινή δήλωση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επανήλθε στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων και μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της,, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι νωρίτερα σήμερα μίλησε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι για την Ελλάδα και ότι στη συνέχεια θα έχει και τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:40 - 07 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.