ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρι για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ - τα προιόντα που ακριβαίνουν ή φθηναίνουν

08:41 - 08 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Παζάρι για τους νέους συντελεστές ΦΠΑ - τα προιόντα που ακριβαίνουν ή φθηναίνουν
Το φορολογικό πακέτο, το οποίο αναμένεται να είναι βαρύ και να ανέλθει στα 15 δισεκ ευρώ για δύο χρόνια εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα είναι το κλειδί για να ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη μια πρώτης συμφωνίας με τους εταίρους. Ήδη το στίγμα έχει λίγο ως πολύ δοθεί για τα επικείμενα μέτρα. Η θέσπιση δύο συντελεστών ΦΠΑ, έναν χαμηλό για τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα βιβλία και έναν υψηλό για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες, που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Συνέδριο European Business Summit είναι στο βασικό πυρήνα της σχεδιαζόμενης πρότασης, όπως και η παραμονή του ΕΝΦΙΑ αλλά με αλλαγμένες τις αντικειμενικές αξίες.

Το μεγάλο παζάρι που είναι σε εξέλιξη αφορά τόσο τις κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που θα ενταχθούν στη μία ή στην άλλη κατηγορία, όσο και το ύψος του «μεγάλου» συντελεστή, που οι εταίροι επιθυμούν μην είναι μικρότερος από 18% σε αντίθεση με την πρόθεση του υπ. Οικονομικών που θέλει συντελεστή στο 16%.

Κατά τους δανειστές όμως η ελληνική πρόταση δημιουργεί τρύπα 1-1,5 δισ. ευρώ στα έσοδα, ειδικά αν διατηρηθεί μειωμένος συντελεστής 6%-7% για βασικά αγαθά και υπηρεσίες. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι ένας χαμηλότερος συντελεστής είναι λιγότερο «υφεσιακός» ενώ δημιουργεί κίνητρο για τήρηση της φορολογικής νομιμότητας.

Απ΄ ότι φαίνεται πάντως, στη ζυγαριά για να αποφασιστεί το τελικό ύψος του συντελεστή θα μπεί και η διατήρηση ενός ευνοϊκότερου καθεστώτος είτε στα νησιά είτε συνολικά στον τουρισμό.

Πιο συγκεκριμένα αν η κυβέρνηση επιμείνει στο 16%, θα πιεστεί να καταργήσει την έκπτωση 30% στα νησιά του Αιγαίου αλλά και να λάβει και πρόσθετα νέα μέτρα. Διαφορετικά με την επιλογή ενός συντελεστή ελαφρώς κάτω από το 20% οι Θεσμοί είναι διατεθειμένοι να δεχτούν την έκπτωση 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, που κοστίζει στο δημόσιο ταμείο 280-300 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως υπερκαλύπτονται από την είσπραξη του 1-1,5 δισ.επιπλέον από την αλλαγή στον τρόπο επιβολής του ΦΠΑ.

Ένα κομβικό σημείο αφορά τον τουρισμό, όπου η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει να κρατήσει στο χαμηλό συντελεστή, μαζί με τα βασικά είδη. Στόχος είναι να μη φανεί ανακόλουθη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, όταν υποστήριζε την ανάγκη μη αύξησης του ΦΠΑ στη διαμονή, αλλά και να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της «βαριάς βιομηχανίας» της χώρας. Σημειώνεται ότι ο χαμηλός ΦΠΑ θα αφορά τα τα φάρμακα, τα βιβλία, τον Τύπο, τα εισιτήρια θεάτρων.

 

Οι αλλαγές

 

Ένας ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ 16% σε τρόφιμα, εστίαση, λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ και μεταφορές, αναμένεται να φέρει αύξηση τιμών κατά 2,65%, ενώ σε καύσιμα, ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, νέες οικοδομές (πλην α’ κατοικίας), καύσιμα, τσιγάρα, ποτά αυτοκίνητα και υπηρεσίες, όπως κομμωτήρια και γυμναστήρια, λογιστές, φοροτεχνικούς, θα επιφέρει μείωση κατά 5,7%.

 

Σε αναβρασμό η αγορά

 

Με τα μάτια συνεπώς στραμμένα στη διαδικασία του παζαριού, επιχειρήσεις και επαγγελματίες προσπαθούν να «διαβάσουν» την επόμενη μέρα. Άλλωστε καλούνται για πολλοστή φορά να χαράξουν μια νέα πορεία με διαφοροποιημένο φορολογικό καθεστώς. Σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά υπηρεσιών, η αλλαγή στο ΦΠΑ θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα καθώς θα αποκλιμακώσει το συντελεστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη της ομάδας εργασίας του Eurogroup, που θα δώσει το στίγμα εν όψει της υπουργικής συνόδου της ερχόμενης Δευτέρας.

 

Επιφυλάξεις από του εταίρους

 

Πάντως δε λείπουν και οι επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι προτάσεις είναι αρκούντως ποσοτικοποιημένες. Πληροφορίες του Reporter από παράγοντες που βρίσκονται κοντά στους Θεσμούς κάνουν λόγο για απόσταση που πρέπει να διανυθεί ακόμη, ώστε να καταστεί πειστική η πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι η όλη «κυβίστηση» έχει γίνει για να χαλαρώσει η θηλιά ρευστότητας από την ΕΚΤ. Περιμένουν δε να δουν ακόμα περισσότερες ποσοτικοποιημένες προτάσεις ώστε να πειστούν ότι δεν είναι η όλη εξέλιξη άλλο ένα τρικ των «πονηρών Ελλήνων αριστερών»…

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:06 - 08 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.