ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο συντηρεί σενάρια δημοψηφίσματος

09:00 - 08 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο συντηρεί σενάρια δημοψηφίσματος
Τα σενάρια δημοψηφίσματος καλά κρατούν σε κύκλους των Θεσμών, εν όψει των διαπραγματεύσεων του Ιουνίου, που θα αφορούν το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter από στελέχη οίκων που επενδύουν την Ελλάδα κι έχουν άμεση γνώση των όσων συμβαίνουν στις συζητήσεις των δύο πλευρών το αναγκαίο άνοιγμα της όλης διαβούλευσης σε θέματα φωτιά, όπως η λειτουργία της αγοράς, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά θα προξενήσει σημαντικά ρήγματα στο κοινωνικό μέτωπο που στηρίζει το κυβερνών κόμμα κι άρα καθιστά για την ηγεσία του αναπόφευκτη την προσφυγή στην κάπλη.

«Η επιλογή δημοψηφίσματος παραμένει για μας η πιο πιθανή εξέλιξη ώστε να ξεπεραστούν τα όποια εμπόδια για την αποδοχή λύσεων φιλικών στην αγορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρουν τα στελέχη αυτά στο Reporter, που θεωρούν ότι έτσι ο Αλέξης Τσίπρας διασφαλίζει ότι δε θα αποτελέσει «μία επανάληψη» των προκατόχων του. Σημειώνουν, δε, στο φόντο δηλώσεων κορυφαίων στελεχών αλλά και των αναφορών την Πέμπτη του κυβερνητικού εκπροσώπου (Ο Γ. Σακελλαρίδης για άλλη μια φορά τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται τη λαϊκή βούληση) ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε δύναμη φιλοευρωπαϊκή δύσκολα θα γίνει μόνο μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Μάλιστα συνδέουν την άποψη αυτή με το γεγονός ότι η ενοποίηση των συζητήσεων για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας φέρνει μπροστά και τις αποφάσεις για το νέο πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης από τον ESM. Μια τέτοια εξέλιξη που πλέον είναι αναγκαία λόγω των αναγκών κάλυψης των αποπληρωμών δόσεων που έχει η χώρα φέρνει επί τάπητος το νέο Μεσοπρόθεσμο. Εκεί θα πρέπει να αποτυπωθούν μέτρα και μεταρρυθμίσεις για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Αυτά θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, crash test για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα αμφισβητήσουν προνόμια και ελπίδες κοινωνικών ομάδων που είχαν επενδύσει σε άλλες επιλογές πολιτικής.

Είναι ενδεικτικό ότι ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ol. Blanchard κατέστησε σαφές πως η παροχή νέων δανείων προς την Ελλάδα απαιτεί τη συμφωνία και εφαρμογή ενός αξιόπιστου προγράμματος.
«Η Ελλάδα δεν θα λάβει περισσότερα χρήματα, εάν δεν υπάρξει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα» τόνισε.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.