ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

15 ξένα funds επενδύουν στη συμφωνία

13:47 - 08 Μαϊ 2015 | Οικονομία
15 ξένα funds επενδύουν στη συμφωνία
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας, αλλά και ο τουρισμός, το Real Estate, η ενέργεια, οι ιχθυοκαλλιέργειες, τα νοσοκομεία, επικεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα

 Περισσότερα από 15 ξένα funds περιμένουν εναγωνίως τις εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας που θα καθορίσουν το αν θα υπογραφεί ή όχι μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

Τα funds αυτά που καλύπτουν κάθε είδους επενδύσεις, από τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και στα ελληνικά ομόλογα, μέχρι private equity funds που θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, παρακολουθούν από καιρό την ελληνική αγορά και είχαν επαφές με τοπικούς επιχειρηματικούς παράγοντες αλλά και με τα στελέχη της νέας κυβέρνησης. «Όλα πάγωσαν τις τελευταίες δέκα ημέρες» λέει Διευθυντής ελληνικής επενδυτικής εταιρίας που συμμετέχει στις συζητήσεις «και όλοι περιμένουν τι θα γίνει τελικά με τις διαπραγματεύσεις». «Μόλις ομαλοποιηθεί λίγο η κατάσταση θα έχουμε αμέσως επανέναρξη των συζητήσεων. Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία και πραγματικά μόλις έχουμε μια τελικά θετική εξέλιξη θα υλοποιηθεί πλήθος επενδύσεων».

Αναλυτικότερα, εξηγεί ότι «Καταρχήν  θα ξεκινήσουν αμέσως τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι μεγάλοι ξένοι παίκτες που είχαν τοποθετηθεί κυρίως στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών και μετά μείωσαν τις θέσεις τους, θα επανέλθουν με νέες τοποθετήσεις σε πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις. Παράλληλα θα ξεκινήσουν πάλι με τους κυβερνητικούς οι συζητήσεις για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες είχαν διακοπεί.»

Η διακοπή των επαφών με τους ξένους επενδυτές, δεν έγινε μόνο από την δική τους πλευρά, αλλά και από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών,  τα οποία – όπως εξάλλου και όλοι οι υπόλοιποι - δεν γνωρίζουν τελικά ακόμη προς τα πού θα κινηθεί η χώρα και ποιες μεταρρυθμίσεις θα επιφέρουν αλλαγές στο οικονομικό και επιχειρηματικό τοπίο.

«Το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών είναι διάχυτο σε πολλούς κλάδους, αλλά πιο έντονο είναι σε ότι αφορά τον τουρισμό και ότι έχει να κάνει με τον τουρισμό. Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται επενδύσεις σε ξενοδοχεία κυρίως, αλλά και σε οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τουρισμό, αεροπλάνα, καράβια, τουριστικές επιχειρήσεις. Η δεύτερη κατηγορία που ενδιαφέρει και υπάρχουν πάρα πολλές ευκαιρίες αλλά και μεγάλη αγορά είναι το real estate. Εκεί υπάρχουν προοπτικές για πολλές και μεγάλες επενδύσεις» εξηγεί ο ίδιος.

«Υπάρχουν βέβαια και εξειδικευμένα funds που στοχεύουν στον κλάδο της ενέργειας, στα νοσοκομεία, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στη φαρμακοβιομηχανία. Οι επενδυτικές ευκαιρίες, όμως, δηλαδή οι εταιρίες – στόχοι, είναι λιγότερες σε αριθμό από ότι είναι οι στόχοι στον τουρισμό και στο real estate”.

Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως, αν υπάρξει ομαλοποίηση των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους, αν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν τις αγορές, μειώνουν τη γραφειοκρατία και ενισχύσουν τους ανεξάρτητους θεσμούς, αναμένεται άμεση δραστηριοποίηση όλων των ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά.

«Είναι θέμα ημερών ή εβδομάδων, αν υπάρξει συμφωνία και ξεπεραστούν οι οποίες πολιτικές αντιδράσεις, θα υπάρξει άμεσα ροή χρήματος που θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας. Στο δε χρηματιστήριο, η επίπτωση στις τιμές των μετοχών θα είναι άμεση και πολύ εντυπωσιακή» καταλήγει ο Διευθυντής της επενδυτικής εταιρίας.

Οι εξελίξεις της επόμενης εβδομάδας στο μέτωπο της διαμόρφωσης μια συμφωνίας που θα διατηρεί την Ελλάδα στο Ευρώ, θα εξασφαλίζει χρηματοδότηση και θα επιφέρει μεταρρυθμίσεις, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το τι θα πράξουν Έλληνες και ξένοι επενδυτές και κατά πόσον θα προκαλέσουν και θα στηρίξουν την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 08 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.