ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Εσωτερική έρευνα για το ρόλο του Ταμείου στην κρίση

18:00 - 10 Μαϊ 2015 | Οικονομία
ΔΝΤ: Εσωτερική έρευνα για το ρόλο του Ταμείου στην κρίση
Έρευνα για την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συνολικά στην Ευρωζώνη –με έμφαση στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία– έχει ξεκινήσει, από τα τέλη του περασμένου έτους, το Γραφείο Ανεξάρτητης Αξιολόγησης (IEO) του Ταμείου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σύμφωνα με το προσχέδιo της έρευνας, στόχος της αξιολόγησης είναι το ΔΝΤ «να αντλήσει διδάγματα», για  την καλύτερη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων, ειδικότερα «σε ανεπτυγμένες οικονομίες και σε κράτη-μέλη νομισματικών ενώσεων».

Στην Ελλάδα, η έλευση  των ερευνητών του IEO στην Ελλάδα, που αρχικά προβλεπόταν για τα τέλη Ιανουαρίου και μετά (όταν προκηρύχθηκαν οι εκλογές) για τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα, λόγω των επιπλοκών στη διαπραγμάτευση της Αθήνας με τους «θεσμούς», η έλευση.

Πάντως, οι επιστήμονες που έχουν αναλάβει να συντάξουν τη σχετική έκθεση έχουν ήδη κάνει και εκτός Ελλάδας διερευνητικές επαφές με παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, ώστε να έχουν μια πρώτη αίσθηση των ιδιαιτεροτήτων της Ελλάδας όταν θα βρεθούν στη χώρα.

Η έρευνα κρίθηκε απαραίτητη λόγω των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει εντός του Ταμείου, η απόφαση του ΔΝΤ να δανείσει ένα τόσο μεγάλο ποσό στην Ελλάδα, καθώς πολλά μέλη θεωρούν ότι οι χώρες της Ευρωζώνης όφειλαν να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος της χρηματοδότησης.

Μεταξύ των θεμάτων που θα καλύψει η έρευνα περιλαμβάνεται η στάση του ΔΝΤ προ κρίσης και σε τι βαθμό είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για το τι θα μπορούσε να συμβεί.  Θα εξεταστεί, επίσης, τι γνώριζε το Ταμείο σχετικά με τις αδυναμίες συγκεκριμένων χωρών της Ευρωζώνης και πώς έπραξε με βάση τις γνώσεις αυτές.

Σχετικά με την περίοδο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η έρευνα του IEO θα εστιάσει στη διάγνωση εκ μέρους του ΔΝΤ των παθογενειών των χωρών που προσχώρησαν σε πρόγραμμα διάσωσης και στη διαπραγμάτευση – τόσο στο εσωτερικό της τρόικας όσο και μεταξύ των επίσημων πιστωτών και των εθνικών αρχών των χωρών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, τα στελέχη του IEO συνομιλούν με αξιωματούχους του ίδιου του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ, των εμπλεκομένων χωρών, αλλά και με άλλους ειδικούς, που δεν είχαν επίσημη ανάμειξη στη διαχείριση των προγραμμάτων.

Η έρευνα όταν ολοκληρωθεί, θα παρουσιαστεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον και στη συνέχεια θα δημοσιευθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:03 - 10 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.