ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια του Grexit δυο του Grexit…

13:12 - 12 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Μια του Grexit δυο του Grexit…
«Εξ αρχής η Ελλάδα δεν ήταν επιθυμητό μέλος της ένωσης. Οικονομικά ασταθής, συγκλονισμένη από πολιτικές αναταραχές, λογιστικά σαθρή, η κατάστασή της ήταν αξιοθρήνητη». Δεν πρόκειται για δήλωση κάποιου γερμανού αξιωματούχου, ούτε εκπροσώπου του Eurogroup. Πρόκειται όμως για την παρατήρηση του ιστορικού Χένρι Πάρκερ Γουίλς το… 1901. Ο οποίος αναφερόταν στην συμμετοχή της Ελλάδας σε μια άλλη νομισματική ένωση. Την Λατινική Νομισματική Ένωση (Latin Monetary Union - LMU) που δημιουργήθηκε το 1866 από το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελβετία και την Γαλλία η οποία διατηρούσε κυρίαρχο ρόλο. Οι χώρες αυτές είχαν συμφωνήσει να επιτρέψουν την ελεύθερη συναλλαγή μεταξύ των εθνικών νομισμάτων τους, με σταθερή ισοτιμία ώστε να ενισχύσουν το εμπόριο διασφαλίζοντας νομισματική σταθερότητα.

Και στην περίπτωση της LMU (όπως έγινε και με το ευρώ), η Ελλάδα μπήκε στην ένωση με καθυστέρηση (1868) και θεωρήθηκε ακόμη και τότε, ότι δεν έπρεπε να έχει μπει ποτέ. Αποτελούσε, σύμφωνα με τους ιστορικούς, την επιτομή του ρομαντικού εθνικισμού, καθώς η Ελλάδα είχε καταφέρει μόλις (1832) να απαλλαγεί από την καταπίεση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ο Λόρδος Βύρων, ένας από τους πιο διάσημους άνδρες της εποχής με μεγάλη επιρροή, πέθανε μαχόμενος για την ανεξαρτησία της Ελλάδος. Και ο Ναπολέων ήθελε την Ελλάδα στην ένωση για να ενισχύσει την περαιτέρω γαλλική παρουσία στη Μεσόγειο.

Όπως ακριβώς και το 2001 το συναίσθημα και η πολιτική υπερίσχυσαν της οικονομίας.

Παρόμοια, όμως, ήταν τα κίνητρα και για τους Ελληνες. Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ πίστευε ότι η συμμετοχή στην Ένωση θα βοηθούσε στον εκμοντερνισμό της εγχώριας οικονομίας και θα περιόριζε το κόστος δανεισμού. Ωστόσο, όπως και σήμερα, με την εξασφάλιση της εισόδου στην ένωση, τίποτα δεν άλλαξε. Η Αθήνα προχωρούσε σε υπερδανεισμό, ενώ παρουσίαζε αδυναμία στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ακόμη ένας πόλεμος με την Τουρκία κατέστρεψε τα οικονομικά της χώρας. Αντί να συμμορφωθεί  με τους κανόνες της ένωσης η Ελλάδα υποτίμησε το νόμισμά της περιορίζοντας την αντιστοιχία χρυσού στο νομισματικό σύστημα της χώρας ώστε να εξοφλήσει τα χρέη της.

Και τότε δημιουργήθηκε η «Διεθνής Επιτροπή για την Διαχείριση του Ελληνικού Χρέους» σε μια προσπάθεια να αναγκάσει την Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της (ο πρόδρομος της σημερινής Τρόικα). Το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να εκδιωχθεί από την ένωση το 1908, γιατί δεν κατάφερε να υπακούσει στις επιταγές της.

Latin Monetary Union

 

Ο Independent αναρωτιέται αν τώρα θα γίνουμε μάρτυρες μιας δεύτερης εξόδου της Ελλάδας από νομισματική ένωση. Και αυτό πλέον θα σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει κακό προηγούμενο, μάλλον και επόμενο. Στην περίπτωση της LMU υπήρξε μια ανατροπή. Το 1910, δύο χρόνια μετά την έξοδό της, η χώρα έγινε ξανά μέλος της ένωσης έχοντας επιδείξει εντυπωσιακή βελτίωση στα δημοσιονομικά της.

Ωστόσο αυτή τη φορά, ένα “Grexit” θα είναι σίγουρα χωρίς επιστροφή…

 

Πηγή: Penna.gr

Τελευταία τροποποίηση στις 15:44 - 12 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.