ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 2 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2015

17:26 - 12 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Στα 2 δισ. ευρώ το δημοσιονομικό κενό του 2015
Σε αναζήτηση εισπρακτικών μέτρων που θα αποδώσουν εντός του 2015, συνολικά έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ στα στεγνά κρατικά ταμεία είναι η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξεως του 1,2%  -1,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το «βασικό σενάριο» που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι μέχρι στιγμής η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται εντός στόχων στο τετράμηνο.

Δεδομένου όμως, ότι καταγράφονται σοβαρή υστέρηση των φορολογικών εσόδων της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και υπερσυγκράτηση δαπανών, που άρχισε ήδη να αποτυπώνεται και στατιστικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες , προβλέπεται ότι η χρονιά θα κλείσει με μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα ή μικρό έλλειμμα.

Αυτό συνεπάγεται ότι, για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%, θα απαιτηθούν μέτρα γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Επείγων στόχος, είναι μέσα στην εβδομάδα –και με βάση την υπόθεση ότι μέχρι τέλη Μαΐου η χώρα θα έχει καταλήξει σε συμφωνία- να κλείσει ο κατάλογος με τα μέτρα άμεσης απόδοσης, ο οποίος θα περιλαμβάνει τους νέους συντελεστές του ΦΠΑ, την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, ενδεχομένως του νέου φόρου διαμονής, αλλά και τη θέσπιση ενός μικρού τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών και ειδικά επί των αναλήψεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:44 - 12 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.