ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΛΠ, Αεροδρόμια και ιδιωτικοποιήσεις στο κυβερνητικό συμβούλιο

09:24 - 13 Μαϊ 2015 | Οικονομία
ΟΛΠ, Αεροδρόμια και ιδιωτικοποιήσεις στο κυβερνητικό συμβούλιο
Η αλλαγή πορείας της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων πιστοποιείται μέρα – μέρα. Το θέμα του ΟΛΠ και η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να εξεταστεί στην απογευματινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου.

Η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί της, όπως φαίνεται και από όσα είπε χτες σε συνέδριο σε κεντρικό ξενοδοχείο ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ ο Αντώνης Λεούσης. Ο κ. Λεούσης αφού σημείωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ ακολουθεί κυβερνητικές εντολές αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Ταμείου για τον ΟΛΠ. Χτες, άλλωστε το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε τις αλλαγές στο διαγωνισμό, αφενός για να αυξηθούν έσοδα και οι δεσμεύσεις για επενδύσεις,  αλλά και να καλυφθούν απαιτήσεις των πέντε ομίλων που συμμετείχαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

 

Η αλλαγή προβλέπει ότι το Δημόσιο θα πωλήσει αρχικά το 51%. Όμως, ο πλειοδότης θα έχει τη δυνατότητα σταδιακής απόκτησης του υπόλοιπου ποσοστού μέχρι το 67% εντός πενταετίας, με βάση συγκεκριμένο σχέδιο επενδύσεων που πρέπει να υλοποιήσει και θα συμφωνηθεί με το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Πάντως πέρα από τον ΟΛΠ φαίνεται να παίρνει το δρόμος της και η σύμβαση για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε χτεσινή ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ τονίζεται ότι ο διαγωνισμός για τα αεροδρόμια έγινε υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού με πολύ καλό τίμημα.

Πιο συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ αναφέρει: «Σχετικά με δημοσιεύματα για το διαγωνισμό για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας, διευκρινίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ ακολούθησε αυστηρά την προβλεπόμενη διαγωνιστική διαδικασία η  οποία περιλαμβάνει σειρά ανεξάρτητων ελεγκτικών μηχανισμών σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα και αρχές διαφάνειας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, πριν την αξιοποίηση των περιουσιακών του στοιχείων, υφίσταται υποχρέωση για τη διενέργεια ανεξάρτητης αποτίμησης του προς αξιοποίηση στοιχείου.

Κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και πριν την ανάδειξη του προτιμητέου επενδυτή, το ΤΑΙΠΕΔ κατόπιν διενέργειας ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού, προσέλαβε ως  ανεξάρτητο αποτιμητή, εταιρεία διεθνούς κύρους με αποδεδειγμένη πολυετή εμπειρία στον αεροπορικό κλάδο και στις αποτιμήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΤΑΙΠΕΔ διαφυλάσσει το κύρος και την αξιοπιστία του διαγωνισμού, έχοντας ως μοναδικό γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό καθεστώς έντονου ανταγωνισμού, ενώ επετεύχθη ένα ιδιαίτερα υψηλό τίμημα ύψους €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό. Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €330 εκατ. ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου €1,4 δισ.

Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος.»

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:56 - 13 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.