ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BloombergView: Η Ελλάδα δεν αξίζει να βρίσκεται στο ευρώ

19:02 - 13 Μαϊ 2015 | Οικονομία
BloombergView: Η Ελλάδα δεν αξίζει να βρίσκεται στο ευρώ
Το κόστος του αδιεξόδου μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών έγινε εμφανές στα τελευταία στοιχεία με τους δείκτες του ΑΕΠ στην Ευρώπη που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ακόμα κι αν τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης απολαμβάνουν μία αναπτυξιακή ώθηση, η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ύφεση. Ακόμα πιο ανησυχητικές για το έθνος είναι οι ενδείξεις ότι τα κεφάλαια φεύγουν από τη χώρα με αυξανόμενο ρυθμό.

Οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά το εντυπωσιακό ποσοστό του 20% από το Σεπτέμβριο, με τον ανταποκριτή του Bloomberg στην Αθήνα, Νίκο Χρυσολωρά, να μεταφέρει πως η εκροή κεφαλαίων αυξήθηκε στα 7 δισ. ευρώ τον περασμένο μήνα, αφήνοντας 131,6 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα.

bloomberg

Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αυξήσει κατά 35% την έκτακτη βοήθεια προς τις ελληνικές τράπεζες από το Φεβρουάριο. Κάποια στιγμή, η υπομονή της ΕΚΤ μπορεί να εξαντληθεί συνειδητοποιώντας πως ο ELA – ο οποίος ξεκίνησε ως ένα προσωρινό μέτρο – είναι το μόνο πράγμα που κρατάει τις ελληνικές τράπεζες μακριά από μία χρεοκοπία.

bloomberg2

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε 0,2% το πρώτο τρίμηνο, ακολουθώντας τη συστολή των προηγούμενων τριών μηνών της τάξης του 0,4%. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν υποβάθμισε σημαντικά την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015, στο 0,5% από 2,5% προηγουμένως.

bloomberg3

Η επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο, τη στιγμή που η ισπανική οικονομία μεγάλωσε κατά 0,9%, η γαλλική κατά 0,6% και η ιταλική κατά 0,3%. Όπως έχω επισημάνει στο παρελθόν, μία χώρα με χρέος 180% του ΑΕΠ της που δεν σημειώνει ανάπτυξη, έχει λίγες πιθανότητες να αποπληρώσει τα χρέη της.

Στο Vancouver του Καναδά, μία εταιρεία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων ονόματι Fortress Paper είδε τις μετοχές της να ανεβαίνουν, εν μέσω φημών πως έχει συνάψει συμφωνία με την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει πως χρειάζεται ένα νέο νόμισμα. Η Fortress δήλωσε την Τρίτη πως δεν γνωρίζει γιατί οι μετοχές τις ανεβαίνουν, με τον CEO της να αρνείται να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφου του Bloomberg. Τη στιγμή βέβαια που η Ελλάδα πήρε χρήματα από λογαριασμό της χώρας στο ΔΝΤ για να αποπληρώσει το ΔΝΤ – κλέβοντας, στην ουσία, την Christine Lagarde για να πληρώσει την Christine Lagarde – η Ευρωζώνη μοιάζει ολοένα και περισσότερο με ένα club στο οποίο δεν αξίζει να ανήκει η Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:37 - 13 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.