ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαξίμου: Παζάρι στο Brussels Group & αναζήτηση πολιτικής διαχείρισης συμβιβασμού

09:24 - 14 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Μαξίμου: Παζάρι στο Brussels Group & αναζήτηση πολιτικής διαχείρισης συμβιβασμού
Με την επανεκκίνηση της διαδικασίας του Brussels Group μετά από αρκετές ημέρες επιχειρεί η κυβέρνηση να γεφυρώσει τα χάσματα που υπάρχουν ειδικά σε ασφαλιστικό και εργασιακό. Με τις πιέσεις των Θεσμών να είναι ασφυκτικές και αποδοχή της 5ης αξιολόγησης η κυβέρνηση επιλέγει να καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια για συμφωνία μπαίνοντας σε μια τελική ευθεία.

«Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο έγινε συνολική αποτίμηση των διαπραγματεύσεων μέχρι τώρα, ενώ συζητήθηκε διεξοδικά και η περαιτέρω πορεία τους. Το Κυβερνητικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την ομάδα διαπραγμάτευσης του Brussels Group να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με επιδίωξη μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία» αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι που σημειώνουν ότι στο κυβερνητικό συμβούλιο έγινε πιο ολοκληρωμένη αποτίμηση της διαπραγμάτευσης και συζητήθηκε η πορεία για το νέο γύρο που ξεκινά αύριο στο BG

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρουσία του Γιώργου Χουλιαράκη στο κυβερνητικό συμβούλιο, που έδωσε το στίγμα και το κλίμα των μέχρι τώρα διαπραγματεύσεων στο BG, ήταν εξόχως κατατοπιστική για το τι συμβαίνει μέχρι τώρα στις Βρυξέλλες.

«Δεν έχουν γεφυρωθεί τα "αγκάθια", αλλά δόθηκαν οι κατευθύνσεις στην ομάδα διαπραγμάτευσης με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στην κατεύθυνση της συμφωνίας, παραμένοντας στις κόκκινες γραμμές» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση επιδιώκει, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παρά την παρελκυστική πολιτική να πετύχει συμφωνία. Επιδεικνύει όπως αναφέρεται πνεύμα συνεργασίας στις ιδιωτικοποιήσεις, το δημοσιονομικό αλλά βάζει κόκκινες γραμμές σε ασφαλιστικό και εργασιακό. «Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν συζητήθηκε το θέμα του ΟΛΠ, συζητήθηκε όμως το φορολογικό, πως δηλαδή θα αυξηθούν τα έσοδα προκειμένου να σταματήσει η δημοσιονομική πίεση και να μην πληρώνουν τα χαμηλά εισοδήματα» αναφέρεται από κύκλους της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Αυγή τα μέτρα που συζητήθηκαν χτες ήταν:

  • Παραμονή ενός μειωμένου ΕΝΦΙΑ με πτώση των αντικειμενικών αξιών μεσοσταθμικά κατά 20-30%
  • Δύο συντελεστές ΦΠΑ, τον χαμηλό στο 7% και τον υψηλό στο 18%-19%. Ορατό είναι το ενδεχόμενο παραμονής της έκπτωσης 30% στα νησιά ενώ ανοιχτό είναι το ποια προϊόντα θα υπαχθούν σε ποιες κατηγορίες
  • Υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ. Πιλοτικά το μέτρο θα μπορούσε να ξεκινήσει την 1η Ιουνίου
  • Διατάξεις για την καταβολή κατ' αποκοπήν φόρου με τον οποίο θα νομιμοποιούνται οι καταθέσεις που δεν προέρχονται από δηλωμένο στην εφορία εισόδημα με τον συντελεστή φορολόγησης να κυμαίνεται μεταξύ 15%-20%.
  • Πλήρης ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
  • Ειδικός φόρος για τις 500 πιο πλούσιες οικογένειες
  • Λοταρία αποδείξεων σε μηνιαία, εξαμηνιαία και ετήσια βάση με τον αριθμό της απόδειξης
  • Τέλος διανυκτέρευσης 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του Αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω
  • Περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για κάθε λογής φόρους και τέλη για οποιαδήποτε χρονική περίοδο έως το τέλος του 2014 χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Σχέδιο πολιτικής διαχείρισης

Την ίδια ώρα στελέχη της κυβέρνησης ξεδιπλώνουν ένα καμβά πολτικής διαχείρισης μια συμφωνίας που μπορεί να είναι επώδυνη. Πέρα από τις επιθέσεις στον Γιάννη Στουρνάρα, που καλά κρατούν, αναδεικνύουν τα όσα είπε ο αν. υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας περί καταφυγής σε εκλογές επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για μισθούς και συντάξεις το Φλεβάρη. Γι' αυτό και η Αυγή κυκλοφγορεί με βασικό θέμα τα όσα είπε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά Χρ. Σταικούρας. Σύμφωνα με την εφημερίδα παραδέχτηκε ευθέως στη Βουλή την αποκάλυψη του διαδόχου του Δημήτρη Μάρδα ότι, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στις 24 Φεβρουαρίου θα έλειπαν από το κρατικό ταμείο 452 εκατ. ευρώ και δεν θα ήταν δυνατόν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση «σηκώνει» το θέμα των μιζών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος μιλώντας το πρωί στο Ρ/Σ Real έκανε λόγι για εκτεταμένη έρευνα σε όλα τα εξοπλιστικά των τελευταίων ετών κι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δικαστική διαδικασία εναντίον γερμανικών εταιριών.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:20 - 14 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.