ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EBRD: «Βαθιά ύφεση» στην Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις

14:03 - 14 Μαϊ 2015 | Οικονομία
EBRD: «Βαθιά ύφεση» στην Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
Σε «βαθιά ύφεση» θα βυθιστεί η Ελλάδα αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), στις νέες της οικονομικές της προβλέψεις, που για πρώτη φορά περιλαμβάνουν την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την EBRD, η κατάσταση είναι «πολύ αβέβαιη», ενώ η ελληνική οικονομία θα έχει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης φέτος, ύστερα από αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,8% πέρυσι, και ανάπτυξη 2% το 2016.

Οι προβλέψεις της, που είναι πιο απαισιόδοξες από εκείνες των Βρυξελλών για ρυθμό ανάπτυξης 0,5% φέτος, τελούν υπό την αίρεση συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, η οποία βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η οικονομική βοήθεια προς τη χώρα.

«Αυτές οι προβλέψεις θα είναι απολύτως άκυρες» στην περίπτωση που η Ελλάδα «δεν καταβάλει μια πληρωμή για το χρέος της, εισαγάγει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές αναλήψεις» ή ακόμα και ανεπίσημους τίτλους αναγνώρισης χρέους, γνωστούς ως IOU, ενός είδους δηλαδή εικονικού νομίσματος με στόχο να πληρωθούν οι συντάξεις ή οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, αναφέρει η EBRD στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε με αφορμή της ετήσια γενική της συνέλευση στην Τιφλίδα.

«Σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα ενδεχομένως θα επέστρεφε σε βαθιά ύφεση, της οποίας το εύρος και τη διάρκεια είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς», σημειώνει η τράπεζα και προσθέτει πως «η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων έχει επηρεαστεί σοβαρά από τους φόβους για αθέτηση από την πλευρά της Ελλάδας των πληρωμών του εξωτερικού χρέους ή για το ακραίο σενάριο μιας εξόδου από την Ευρωζώνη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.