ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία στο νήμα;

09:07 - 15 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Αντίστροφη μέτρηση για συμφωνία στο νήμα;
Σε τελική ευθεία, με εντατικό τρόπο μπαίνουν οι διαβουλεύσεις με τους Θεσμούς, καθώς η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου είναι να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του Μάη ή όλη διαδικασία. 

Στο πλαίσιο αυτό το Brussels Group αναμένεται να συνεχίσει τις εργασίες του, μέσω τηλεδιασκέψεων τις επόμενες ημέρες και ενδεχομένως τη Δευτέρα να πραγματοποιηθεί και συνεδρίασή του με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, αν και ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Εργασιακά, ασφαλιστικό και δημοσιονομικό κενό βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα και εκεί, όπου η σύγκλιση δεν είναι μεγάλη ο δρόμος για τη λύση έχει στρωθεί. Απ΄ ότι φαίνεται το «κούρεμα» του στόχου του πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια, η αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η σταδιακή αποκατάσταση του βασικού μισθού και το άνοιγμα του ασφαλιστικού σε δεύτερο χρόνο, ενδεχομένως και οι ομαδικές απολύσεις θα είναι τα σημεία, που θα πατήσει η ελληνική πλευρά για να αποδεχτεί τη συμφωνία. Και κυρίως τα σημεία αυτά θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ισοστάθμιση για τα επώδυνα μέτρα, π.χ. στα φορολογικά, στις ιδιωτικοποιήσεις κλπ.

Στο μεταξύ, σε άτυπη ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που έγινε παρουσία της γενικής διευθύντριας, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα, ο Πολ Τόμσεν, απαντώντας σε ερωτήσεις αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ είναι ευέλικτο και προτίθεται να κατεβάσει το στόχο του πλεονάσματος κάτω από το 3%, χωρίς να αναφερθεί σε τι ποσοστό, επικαλούμενος έλλειψη στοιχείων. Επίσης παραδέχτηκε ότι υπάρχει βελτίωση και κάποια πρόοδος πρόοδο στα διαδικαστικά της διαπραγμάτευσης, αλλά «η κατάσταση απέχει ακόμη στο να χαρακτηριστεί ιδεώδης». ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, είπε οτι οι διαφωνίες παραμένουν στα εργασιακά, τις συντάξεις, στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2015 και στα θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης (ύψος μισθών στο δημόσιο, αριθμός δημοσίων υπαλλήλων).

Στον αντίποδα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παπάς μιλώντας στο Economist σημείωσε ότι «είμαστε βέβαιοι για επίτευξη μιας συμφωνίας που θα συνιστά λύση. Αναζητούμε λύση κι όχι συμφωνία. Αυτή θα ενσωματώνει πεδία διαφωνίας». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι λύση με μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή. Προφανώς ήδη έχει ξεκινήσει η πολιτική διαχείριση της επόμενης μέρας, που είναι άλλωστε και το δύσκολο στοίχημα για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε τα όργανα άρχισαν να «βαράνε» με προεξάρχουσα την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, που ξεκίνησε το αντάρτικο με πρώτο τη χτεσινή συνεδρίαση του προεδρείου της ΚΟ και της Π.Γ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.