ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο "καλοκαιρινό" μνημόνιο προβλέπουν Γκάμπριελ & Die Welt

14:00 - 17 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Νέο "καλοκαιρινό" μνημόνιο προβλέπουν Γκάμπριελ & Die Welt
Σε εκτενές ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Welt, που επικαλείται πληροφορίες από κύκλους των θεσμών, αναφέρεται πως ακόμα και αν κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα θα χρειαστεί οπωσδήποτε τρίτο πακέτο βοήθειας το καλοκαίρι. Παράλληλα, σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα αναφέρθηκε και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Bild.

Κύκλοι των Θεσμών, με τους οποίους διαπραγματεύεται η Αθήνα δηλώνουν στην Die Welt πως ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα πάρει τα 7,2 δισ. ευρώ, τα χρήματα θα εξαντληθούν το καλοκαίρι και στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας θα αναγκαστεί να ζητήσει νέα βοήθεια, που θα υπόκειται σε νέους όρους.

«Δεν μπορούμε να φανταστούμε πώς θα το ''πουλήσει'' αυτό στο λαό του, όταν ήδη έχει πολιτική εντολή για ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος», αναφέρουν διαπραγματευτικοί κύκλοι στη γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας πως η Ελλάδα όντως χρειάζεται περαιτέρω βοήθεια. «Στην πραγματικότητα, θα έπρεπε ήδη τώρα να το διαπραγματευόμαστε», υπογραμμίζουν.

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι πως οι δύο πλευρές απέχουν ακόμη, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, παρόλο που αναγνωρίζει πως τις τελευταίες ημέρες γίνεται λόγος για πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες βέβαια χαρακτηρίζει "σαν τον Τιτανικό. «Η ατμόσφαιρα είναι καλύτερη τώρα από ότι νωρίτερα στις συζητήσεις. Αλλά τι νόημα έχει αυτό, αν το πλοίο βυθίζεται;» σχολιάζει χαρακτηριστικά άτομο που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Το καλύτερο παράδειγμα είναι η συζήτηση επί του φορολογικού, αναφέρει η Die Welt. Οι Έλληνες και οι Θεσμοί συμφώνησαν επί της αρχής, αλλά η Ελλάδα δεν θέλει να δεσμευθεί για συνολική εφαρμογή τώρα. «Ακόμη και οι Έλληνες διαπραγματευτές ανά διαστήματα εκφράζουν απόγνωση γιατί δεν ξέρουν τι θέλει να πετύχει η κυβέρνησή τους», υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Ελπίζουμε ότι αυτή είναι η στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει τη στροφή στη στάση του. Περιμένω ότι θα γίνει σύντομα. Ίσως την επόμενη εβδομάδα. Ο κ. Τσίπρας έχει καταλάβει ότι πρέπει να το κάνει τώρα. Οι υπουργοί του δεν το έχουν καταλάβει», αναφέρουν κύκλοι των Θεσμών στην εφημερίδα.

Τρίτο πακέτο βλέπει και ο Γκάμπριελ

Αναφορά σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έκανε, όμως, και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σε συνέντευξή του στην Bild. Ο Γκάμπριελ ανέφερε συγκεκριμένα ότι «Είναι πιθανό να δοθεί περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, αν η Αθήνα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές», ενώ διευκρίνισε πως ο Grexit δεν είναι οικονομικά αλλά πολιτικά επικίνδυνο.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα μπορεί να σωθεί, ο κ. Γκάμπριελ απάντησε πως αυτό είναι στο χέρι της Αθήνας, συμπληρώνοντας πως ένα δημοψήφισμα για της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε ενδεχομένως να επιταχύνει τις αποφάσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.