ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερέ: Αυξάνονται οι αγορές ομολόγων τον Μάιο και τον Ιούνιο

11:19 - 19 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Κερέ: Αυξάνονται οι αγορές ομολόγων τον Μάιο και τον Ιούνιο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει ελαφρά τις αγορές κρατικών ομολόγων τον Μάιο και τον Ιούνιο, στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζει η τράπεζα από τον Μάρτιο, λόγω της χαμηλής ρευστότητας που παρατηρείται στις αγορές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.

Ο κ. Κερέ διευκρίνισε ότι οι προσαρμογές αυτές δεν σχετίζονται με την αστάθεια στην αγορά ομολόγων.

Παράλληλα, ο ίδιος σχολίασε ότι το πρόσφατο selloff στην αγορά των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων ήταν μια φυσιολογική διόρθωση, όμως η ταχύτητα της προσαρμογής είναι ανησυχητική και δείχνει «ακραία αστάθεια» στην αγορά.

«Δεν βλέπω την πρόσφατη αντιστροφή στις τιμές των bunds και άλλων κρατικών ομολόγων ως λόγο ανησυχίας, από την άποψη ότι αντανακλά μια διόρθωση της αγοράς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κερέ, προσθέτοντας πως «η ταχύτητα της αντιστροφής είναι αυτή που με ανησυχεί περισσότερο».

«Μετά από αρκετά παρόμοια επεισόδια, είναι ένα ακόμα περιστατικό ακραίας αστάθειας στις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές που δείχνει σημάδια μειωμένης ρευστότητας», συμπλήρωσε.

Noyer: Η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα αν το QE αποδειχτεί ανεπαρκές

Σε περαιτέρω μέτρα για την τόνωση του πληθωρισμού θα προβεί η ΕΚΤ, εάν το τρέχον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αποδειχθεί ανεπαρκές, ανέφερε ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Christian Noyer.

Μιλώντας σε συνέδριο του Euromoney στο Παρίσι, ο κ. Noyer τόνισε ότι «το Ευρωσύστημα είναι έτοιμο να προχωρήσει περαιτέρω εάν χρειαστεί για να φέρει εις πέρας την εντολή του για διατήρηση του πληθωρισμού κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%»

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά assets ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, είχε μια θετική επίδραση στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό. «Το πρόγραμμα αγοράς θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και πιο μετά εάν δεν δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή στον πληθωρισμό», πρόσθεσε ο Noyer.

Ο κ. Noyer τόνισε ότι εξωτερικοί παράγοντες, ιδιαίτερα η πρόσφατη μείωση των τιμών πετρελαίου, εξηγούν την πτώση του πληθωρισμού. Αλλά η οικονομική εξασθένιση επίσης έδωσε κίνητρο στην ΕΚΤ να προχωρήσει με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:04 - 19 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.