ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σενάρια φόρων & ΦΠΑ για να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας

17:34 - 20 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Σενάρια φόρων & ΦΠΑ για να ανοίξει ο δρόμος της συμφωνίας
Με τις διαπραγματεύσεις στο BG να είναι στην τελική ευθεία, η κυβερνηση υπό την πίεση του χρόνου, εξετάζει νέα σενάρια για τον ΦΠΑ, που εφόσον πάρουν πράσινο φως θα ανοίξουν το δρόμο για τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόρριψη της εκδοχής των διπλών συντελεστών λόγω νομικού κωλύματος, η Κυβέρνηση μελετά δύο σενάρια.

Το ΣΕΝΑΡΙΟ 1 προβλέπει:

1.     την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο 7%, αλλαγή που θα επιφέρει αυξήσεις σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα, εφημερίδες

2.     την αύξηση του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%, που θα επιφέρει αυξήσεις κυρίως στα τρόφιμα και

3.     τη διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23%.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η πιθανότητα να κατέβουν όλα τα τρόφιμα από το 13% σήμερα στο 7% δεν συζητείται, καθώς θα φέρει μεγάλες απώλειες εσόδων. Πηγές με γνώση της διαπραγμάτευσης, αναφέρουν ότι δίνεται μάχη να κρατηθούν στον υπερμειωμένο συντελεστή όσο το δυνατόν περισσότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, το ψωμί και το ρύζι.

Παράλληλα, προβλέπονται μετατάξεις τουλάχιστον των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 14% που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία (το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε μετάταξη από το 6,5% στο 13%).

Σε ό,τι αφορά την έκπτωση των συντελεστών κατά 30% στα νησιά του Αιγαίου, θεωρείται βέβαιο ότι θα καταργηθεί αυτό το ειδικό καθεστώς, πράγμα που θα φέρει επιβαρύνσεις στους κατοίκους των νησιών αυτών, εάν δεν τους επιστρέφεται η διαφορά με κάποιον τρόπο.

Το ΣΕΝΑΡΙΟ 2 προβλέπει:

Εναλλακτικό σενάριο που επίσης έχει πέσει στο τραπέζι τοποθετεί τους συντελεστές:

-      7,5% ο υπερμειωμένος,

-      15% ο μεσαίος

-      21% ο υψηλός

Πάντως, ακόμη τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και το θέμα θα απασχολήσει και τις συνεδριάσεις του Brussels Group, που από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν την δια ζώσης διαπραγμάτευση.

«Οι Θεσμοί προτείνουν & και μετά τα παίρνουν πίσω» είναι η αναφορά κυβερνητικών κύκλων για να δικαιολογήσουν το "άδειασμα" του αρχικού σεναρίου για το ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, επανέρχεται το σενάριο για επιβολή τέλους επί ορισμένων τραπεζικών συναλλαγών ύψους πιθανότατα 0,1 - 0,2 τοις χιλίοις με στόχο να συγκεντρωθεί ποσό της τάξης των 300 - 600 εκατ. ευρώ. Πάντως εξετάζεται ποιες είναι οι συναλλαγές που θα περιλαμβάνει η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς σαφής είναι η επιθυμία της κυβέρνησης να μη θιγούν συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες στις οποίες και ποντάρει πολλά για την πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω του ΦΠΑ.

Γ. Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.