ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Γκρεμός ή λύση με αναδιάρθρωση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο

23:18 - 20 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Βαρουφάκης: Γκρεμός ή λύση με αναδιάρθρωση χρέους και αναπτυξιακό πακέτο
"Η έξοδος από το ευρώ είναι ένα μονοπάτι που οδηγεί στο γκρεμό, αλλά δεν θα υπογράψουμε κάτι που δεν βγαίνει. Ας κάνει και η Ευρώπη ό,τι θέλει" τόνισε  ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης από το βήμα του ΕΒΕΑ δίνοντας το στίγμα των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς.

Πάντως είπε πως θα πρέπει η συμφωνία να έχει κλείσει την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αρχικώς ο σχεδιασμός, όπως είπε, ήταν να κλείσει πριν το τετράμηνο αλλά οι θεσμοί ήθελαν πλήρη αξιολόγηση. «Οπότε πάμε τώρα σε ένα σετ προαπαιτούμενων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος» ενώ ταυτόχρονα θα συζητηθεί και το Αναπτυξιακό πακέτο που περιλαμβάνει και λύση για το χρέος.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης  αποκάλυψε ότι για τον ΦΠΑ στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια εναλλακτικά. "Υπάρχει plan B και plan C αν δεν τους αρέσει", επιβεβαιώνοντας έτσι το σενάριο πως είχε συζητήσει με τους θεσμούς, πριν αυτοί την απορρίψουν. Πάντως, ο υπουργός υπεραμύνθηκε και πάλι του διπλού ΦΠΑ προτείνοντας, ειδικά για όσους χρησιμοποιούν μετρητά, να προβλεφθεί «πέναλτυ» 3% επί των νέων συντελεστών 6,5% και 15% που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Δηλαδή αντί να ισχύσει ΦΠΑ «δύο ταχυτήτων», ένας στο 6,5% και 15% για πληρωμές με κάρτες και άλλος  στο 9,5% και 18% για πληρωμές με μετρητά, ο κύριος Βαρουφάκης περιέγραψε ένα παρεμφερές σύστημα, θεσπίζοντας αντικίνητρα για όσους επιμένουν στις παραδοσιακές μορφές πληρωμών.


Ο υπουργός άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο φορολόγησης κάποιων τραπεζικών συναλλαγών, αποκλείοντας ρητά πάντως αυτές που αφορούν στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, ο κ. Βαρουφάκης δεν απέκλεισε και έκτακτο φόρο στις επιχειρήσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι «ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθούν όλα αυτά τας θέματα για να κλείσει η συμφωνία».


Όσο για το ρόλο του ΔΝΤ στο μέλλον, τόνισε πως δεν υπάρχει «ιδεολογική δέσμευση» να μην συνεχίσει να παρακολουθεί τη χώρα μας, αλλά ο ίδιος εκτιμά πως «το ΔΝΤ δεν θέλει να παραμείνει».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, καλύτερα να μην συμμετάσχει για να συσφίξουμε τις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:01 - 21 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.