ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεμάτος με «αγκάθια» ο δρόμος για τη Ρίγα

08:50 - 21 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Γεμάτος με «αγκάθια» ο δρόμος για τη Ρίγα
Σε μια «ωραία» ατμόσφαιρα καλείται να συζητήσει με Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, ο Αλέξης Τσίπρας στη Ρίγα της Λετονίας, μιας από τις χώρες του ανατολικού μπλοκ της Ε.Ε., που μόνο με καλό μάτι δε βλέπουν το Ελληνικό ζήτημα.

Ήδη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας φρόντισε γι' αυτό, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αποκλείσει μια ελληνική χρεοκοπία, αλλά και αδειάζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν και του Ζ. Κ. Γιουνκέρ. Ο ίδιος μάλιστα προειδοποίησε το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περιοριστεί στον ρόλο που έχει ως ένας από τους τρεις θεσμούς που επιβλέπουν την εφαρμογή του προγράμματος, μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ΕΚΤ.

Σε ερώτηση της WSJ και της γαλλικής Les Echos για το αν μπορεί να επαναλάβει την διαβεβαίωση που έδωσε στο τέλος του 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε ότι «θα έπρεπε να σκεφτώ πολύ προτού την επαναλάβω στην τρέχουσα κατάσταση». «Η κυρίαρχη, δημοκρατική απόφαση του ελληνικού λαού μας άφησε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση» είπε, αναφερόμενος στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Την ίδια ώρα σε αρνητικό από σταθερό υποβάθμισε το outlook για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ο οίκος Moody's. Όπως αναφέρει, η κίνηση αυτή αντανακλά τη σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και στη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014. Ο οίκος εκτιμά ότι οι εκροές καταθέσεων στο πεντάμηνο έχουν ξεπεράσει τα 30 δισ. ευρώ (ή το 18% των συνολικών καταθέσεων). Τονίζει ότι οι πιέσεις αυτές δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών περιορισμών και παγώματος των καταθέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες η ΕΚΤ έδωσε ένα οριακό άνοιγμα ρευστότητας 200 εκατ. ευρώ από τον ELA στις ελληνικές τράπεζες, με τον Μάριο Ντράγκι να καταφέρνει να αποκρούσει και χτες τις πιέσεις για κούρεμα των εγγυήσεων. Ωστόσο το θέμα, όπως διέρρευσε (με εμφανή τρόπο να σταλεί μήνυμα στην Ελλάδα) συζητήθηκε, κάτι που υποδηλώνει ότι σε νέα συνεδρίαση τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Στο φόντο αυτό αίσθηση έχει προκαλέσει η αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη στους NYT περί καταγραφής των συνομιλιών στο πρόσφατο eurogoup της Ρίγας. Ο υπουργός Οικονομικών αντιμέτωπος με τις συντονισμένες διαρροές από τις πλευρές εταίρων που τον αντιμετωπίζουν, ως κόκκινο πανί, επέλεξε ένα εύγλωττο, αλλά ελεγχόμενο τρόπο, να πείσει, ότι έχει δίκιο, γεγονός που όμως δημιουργεί ένα πρόβλημα εντυπώσεων. Κι όλα αυτά την ώρα που ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί τετ α τετ με την Ευρωπαϊκή ηγεσία.

Κατά τα λοιπά στο εσωτερικό όλοι ακονίζουν μαχαίρια στο ΣΥΡΙΖΑ για την σύνοδο της Κ.Ε. του Σαββατοκύριακου. Εν τω μεταξύ οι φήμες για φορολαίλαπα καλά κρατούν και φτιάχνουν εσωτερικό κλίμα, αλλά και δημιουργούν ερωτήματα για το ποιοι είναι οι ιθύνοντες νόες που απεργάζονται τη «σωτηρία» της Ελληνικής Οικονομίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:54 - 21 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.