ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Ποινή εισφορών" για τις πρόωρες συντάξεις;

17:06 - 21 Μαϊ 2015 | Οικονομία
"Ποινή εισφορών" για τις πρόωρες συντάξεις;
Με «ποινή εισφορών», απειλούνται όσοι  βγουν σε πρόωρη σύνταξη, πριν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με την πρόταση, εφόσον ένας ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται πρόωρα, θα αναλαμβάνει να πληρώνει ο ίδιος στο Ταμείο του τις εισφορές για τα χρόνια που υπολείπονται ως την ηλικία των 62 ετών.

Ωστόσο με βάση το δεδομένο ότι οι πρόωρες συντάξεις είναι συνήθως μειωμένες «κουτσουρεμένες», η λύση αυτή θα επιβάρυνε επιπλέον τον ασφαλισμένο και θα μπορούσε να λειτουργήσει ουσιαστικά και ως αντικίνητρο για όσους σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν από τις ηλικίες των 55 και 57 ετών.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, τόνισε ότι η ποινή εισφορών για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα δεν είναι πρόταση της ελληνικής πλευράς και κατά συνέπεια τα σενάρια αυτά «δεν μας αφορούν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι πρόωρες συντάξεις είναι ο μοναδικός τομέας τον οποίο συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές, στο πλαίσιο του ασφαλιστικού. Άλλες εναλλακτικές που έχει προτείνει η κυβέρνηση για το ίδιο θέμα είναι να ισχύσει μεταβατικό καθεστώς έως το 2025.

Η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τη μείωση των συντάξεων αλλά και για την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές, η οποία θεσμοθετήθηκε πέρυσι και η οποία θα οδηγούσε φέτος σε σημαντική μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:31 - 21 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.