ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Κατασκευές, βιομηχανία έριξαν το δείκτη οικονομικού κλίματος

11:44 - 05 Δεκ 2006 | Οικονομία
Πτώση σημείωσε τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ, έπειτα από μία μακρά περίοδο ανόδου.

Σύμφωνα με τα εποχικώς εξομαλυμένα στοιχεία η πτώση του δείκτη στις 107,9 μονάδες οφείλεται ουσιαστικά στη μείωση του δείκτη προσδοκιών στις κατασκευές, ενώ οριακά περιορίζεται και ο σχετικός δείκτης στη βιομηχανία. Αντίθετα, οι θετικότερες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών και ο περιορισμός των αρνητικών προβλέψεων στην έρευνα των καταναλωτών συνέβαλλαν θετικά στην πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος.

Βιομηχανία: Πιθανή διόγκωση των αποθεμάτων επιβαρύνει το κλίμα

Τον Οκτώβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία περιορίζεται σημαντικά έναντι της υψηλής επίδοσης του προηγούμενου μήνα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 105,3 από 107,9 το Σεπτέμβριο.

Η μείωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στην ενδεχόμενη διόγκωση των αποθεμάτων, ενώ οριακά μετριοπαθέστερες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα επίπεδα παραγγελιών παραμένουν θετικές και δε διαφοροποιούνται ουσιαστικά έναντι του Σεπτεμβρίου.

Κατασκευές: Ανακοπή της ανόδου

Τον Οκτώβριο ανακόπτεται η ανοδική πορεία των τελευταίων 5 μηνών και ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Κατασκευών περιορίζεται ουσιαστικά έναντι του Σεπτεμβρίου, καθώς διαμορφώθηκε στο 117 από 132,4 το Σεπτέμβριο. Η μείωση οφείλεται αποκλειστικά στις μετριοπαθέστερες προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της απασχόλησης του προσεχείς μήνες. Αντίθετα ευνοϊκότερες είναι οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών. Ωστόσο επισημαίνεται ότι διατηρείται υψηλό το ποσοστό αυτών που εκτιμά ότι η χαμηλή ζήτηση (21%) αποτελεί το βασικότερο εμπόδιο στην ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας. Παράλληλα οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ανεπάρκεια χρηματοδότησης (23%), ενώ αυξάνεται σε 22% το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν προβλήματα που εντάσσονταιστην κατηγορία«λοιποί παράγοντες» και σχετίζονται κυρίως με θέματα γραφειοκρατίας και θεσμικού πλαισίου. Τέλος οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής κυμαίνονται στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου (17,6 έναντι 17,8), σαφώς ανώτερα του αντίστοιχου μήνα του 2005 (13,8).

Λιανικό εμπόριο: Σχετική σταθερότητα και προσδοκίες ανόδου των πωλήσεων

Τον Οκτώβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο μειώνεται στις 125 μονάδες έναντι 126 μονάδων το Σεπτέμβριο. Η μικρή πτώση του δείκτη οφείλεται στις δυσμενέστερες εκτιμήσεις για τα αποθέματα, ενώ οι εκτιμήσεις και προβλέψεις των επιχειρήσεωνγια τις πωλήσεις, είναι εντονότερα θετικές.

Υπηρεσίες: Ελαφρά ισχυροποίηση της ανόδου του προηγούμενου μήνα

Τον Οκτώβριο ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στον τομέα των Υπηρεσιών αυξάνεται έναντι του Σεπτεμβρίου επηρεαζόμενος από τις θετικότερες εκτιμήσεις για την κατάσταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και για την εξέλιξη της ζήτησης. Διαμορφώθηκε στο 109,6 από 107,9. Θετικό στοιχείο για το κλίμα που επικρατεί στον κλάδο είναι εξάλλου η αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα διεξάγεται απρόσκοπτα (56%). Εντούτοις η ανεπάρκεια ζήτησης συνεχίζει να αποτελεί το βασικότερο ανα1σταλτικό παράγοντα στην ομαλή διεξαγωγή της δραστηριότητας, σύμφωνα με το 17% των επιχειρήσεων (15% το Σεπτέμβριο), παράμετρος που ενδεχομένως συνδέεται με τις μετριοπαθέστερες προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης το προσεχές τρίμηνο.

Ενισχύεται οριακά η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Τον Οκτώβριο οι αρνητικές τάσεις που χαρακτηρίζουν τις προβλέψεις των καταναλωτών περιορίζονται περαιτέρω. Έτσι, ύστερα από την οριακή βελτίωση του Δείκτη Εμπιστοσύνης Καταναλωτών το Σεπτέμβριο ο δείκτης βελτιώνεται και τον Οκτώβριο, διαμορφούμενος στην τιμή -30 από -33 το Σεπτέμβριο. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στον περιορισμό των αρνητικών προβλέψεων για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και την οικονομική κατάσταση της χώρας ενώ παράλληλα οι προθέσεις των καταναλωτών για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες είναι λιγότερο αρνητικές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.