ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκτεταμένη η διαφθορά στην Ελλάδα σύμφωνα με τις επιχειρήσεις

16:16 - 25 Μαϊ 2015 | Οικονομία
Εκτεταμένη η διαφθορά στην Ελλάδα σύμφωνα με τις επιχειρήσεις
Σύμφωνα με διεθνή έρευνα της Ernst & Young, το 69% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, θεωρεί ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη.

Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι αισθητά βελτιωμένο, σε σύγκριση με το 84% που ήταν στην ίδια έρευνα, το 2013. Η περιοδική έρευνα της εταιρείας για τα φαινόμενα απάτης στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και την Αφρική, «Εταιρική απάτη και διαφθορά - η εύκολη επιλογή για την ανάπτυξη;» (Fraud and corruption - the easy option for growth?), διεξήχθη την περίοδο Δεκεμβρίου 2014-Ιανουαρίου 2015.

Βασικό συμπέρασμα είναι ότι η πίεση για αυξημένα έσοδα και διεθνή επέκταση τροφοδοτεί τους κινδύνους αύξησης περιπτώσεων απάτης και διαφθοράς στις επιχειρήσεις.

Συνολικά, το 51% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η διαφθορά είναι εκτεταμένη. Το 57% του δείγματος, εκτιμά ότι οι διοικήσεις τους βρίσκονται υπό πίεση για αύξηση των εσόδων. Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό βρίσκεται πάνω από το μέσο όρο, στο 67%.

Μόλις το 20% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι οι πολιτικές πρόληψης περιπτώσεων δωροδοκίας και διαφθοράς τις καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα μειώνεται στο 15%. Το 37% του συνολικού δείγματος θεωρεί ότι οι εταιρείες συχνά αναφέρουν πλασματικά αυξημένες οικονομικές επιδόσεις, ενώ οι Έλληνες ερωτηθέντες θεωρούν ότι αυτό ισχύει σε ποσοστό 57%.

Η έρευνα, αναδεικνύει τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία, ότι δηλαδή όλο και περισσότερες επιχειρήσεις διεθνώς υιοθετούν κώδικες δεοντολογίας και πολιτικές κατά της διαφθοράς (57%) και ότι μέσα στα τελευταία δύο χρόνια, οι διοικήσεις τους έχουν επικοινωνήσει με έμφαση τη σημαντικότητα τήρησης υψηλών ηθικών προτύπων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες (33%).

Στην Ελλάδα τα συγκεκριμένα ποσοστά είναι 65% και 49% αντίστοιχα. Το 33% όσων συμμετείχαν στην έρευνα διεθνώς, πιστεύει ότι τα ηθικά πρότυπα στην εταιρεία τους έχουν βελτιωθεί τη τελευταία διετία, κάτι που πιστεύει και το αντίστοιχο ποσοστό των Ελλήνων ερωτηθέντων.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.800 στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων σε 38 χώρες, διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η διοίκηση βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση για επέκταση σε αγορές υψηλότερου κινδύνου. Προκλήσεις όπως η γεωπολιτική αβεβαιότητα, η αστάθεια της αξίας των νομισματικών ισοτιμιών και των τιμών των πρώτων υλών, καθώς και οι οικονομικές κυρώσεις, ωθούν τις επιχειρήσεις και τα στελέχη τους σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου.

Ακόμα, σύμφωνα με την έρευνα:
• Το 43% των ερωτηθέντων διεθνώς δηλώνει ότι η εταιρεία τους δεν διαθέτει πολιτική κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας, ή δεν την γνωρίζουν
• Το 37% δεν έχει συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς και της δωροδοκίας
• Το 24% αναφέρει ότι η εταιρεία τους δεν διαθέτει τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες πιθανών φαινομένων διαφθοράς.

Αναφορικά με την Ελλάδα, σημειώνεται ότι πάνω από τα δύο τρίτα των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι πρακτικές διαφθοράς και δωροδοκίας συνεχίζουν να υπάρχουν στην Ελλάδα.

Επίσης, είναι αισθητά υψηλότερα από το μέσο όρο διεθνώς τα ποσοστά των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα, οι οποίοι πιστεύουν ότι η δωροδοκία με τη μορφή δώρων, μετρητών ή διασκέδασης μπορεί να δικαιολογηθεί ως μέσο επιβίωσης της εταιρείας.

Τέλος, ένα ποσοστό 19% του ελληνικού δείγματος, αναφέρει ότι δεν διαθέτει τηλεφωνική γραμμή για καταγγελίες πιθανών φαινομένων διαφθοράς, το 26% ότι δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε κάποιο σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και το 35% ότι η εταιρεία τους δεν διαθέτει πολιτική κατά της διαφθοράς και της δωροδοκίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:31 - 25 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.