ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καρτέρι» της Εφορίας στις περασμένες δηλώσεις του ΤΑΧΙSnet

15:12 - 05 Δεκ 2006 | Οικονομία
Ηλεκτρονικό «δόκανο» στήνει η Εφορία στις δηλώσεις των τριών τελευταίων οικονομικών που υπέβαλαν μέσω του διαδικτύου οι φορολογούμενοι προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα δικαιολογητικά που επικαλέστηκαν οι υπόχρεοι ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα.

Το σήμα για τον έλεγχο της «γνησιότητας» αυτών των δικαιολογητικών δίνει σημερινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Α. Μπέζα με την οποία ουσιαστικά ανοίγει η «αυλαία» των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων σε όλο το φάσμα της φορολογητέας ύλης

για τον εντοπισμό των φορολογουμένων που προσπαθούν να «κρύψουν» εισοδήματα από την Εφορία.

Σε πρώτη φάση από το «ηλεκτρονικό μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών θα περάσουν τα δικαιολογητικά που επικαλέστηκαν οι φορολογούμενοι στις φορολογικές δηλώσεις που υπέβαλλαν ηλεκτρονικά στην Εφορία για τα έτη 2003, 2004 και 2005.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών οι εν λόγω έλεγχοι οι οποίοι στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση των φορολογικών εσόδων θα είναι δειγματοληπτικοί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων ανεξάρτητα μάλιστα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης δηλαδή εάν ο φορολογούμενος έλαβε χρεωστικό ή πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σημειώνεται ότι τα κριτήρια ελέγχου θα ισχύσουν σε ατομικό εισόδημα και όχι σε επίπεδο δήλωσης.

Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών για τον έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων καθορίζονται τα παρακάτω κριτήρια:

*Σε περίπτωση χρεωστικού φόρου.

Καθορίζεται γενικός δείκτης 40% (απόκλιση του φόρου επί τοις εκατό), ο οποίος προσδιορίζεται ως εξής:

Για τους φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση εισοδήματος ήταν χρεωστική δημιουργούνται δύο αθροιστές οι οποίοι προσδιορίζονται με βάση τις πιο κάτω διαδικασίες:

1.Αθροίζονται οι φόροι του φορολογούμενου εισοδήματος (δηλωθέν και προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου), για κάθε φορολογούμενο χωριστά, με μηδενισμένες τις εκπτώσεις – μειώσεις των άρθρων 8 και 9 του Κ.Φ.Ε.

2.Αθροίζονται οι φόροι που προέκυψαν κατά την εκκαθάριση των φορολογουμένων, λαμβάνοντας υπόψη τις πιο πάνω εκπτώσεις – μειώσεις.

3.Σχηματίζεται το πηλίκο του αθροιστή της περίπτωσης (1) προς τον αθροιστή της περίπτωσης (2). Το πηλίκο αυτό είναι μικρότερο της μονάδος και πολλαπλασιάζεται επί 100. Το αποτέλεσμα δείχνει την απόκλιση του φόρου επί τοις εκατό και είναι το 40% για το συγκεκριμένο οικ. έτος..

Αν ο αντίστοιχος δείκτης, για τον φορολογούμενο που υπέβαλε την δήλωσή του μέσω διαδικτύου, με χρεωστικό υπόλοιπο φόρου, υπολείπεται του γενικού δείκτη που υπολογίστηκε παραπάνω τότε αυτός θα υπάγεται στο δείγμα.

* Σε περίπτωση πιστωτικού φόρου.

Καθορίζεται γενικός δείκτης 270% (απόκλιση του φόρου επί τοις εκατό), ο οποίος προσδιορίζεται ως εξής:

Για τους φορολογούμενους των οποίων η εκκαθάριση ήταν πιστωτική (κύριος φόρος πιστωτικός), δημιουργούνται δύο αθροιστές, οι οποίοι προσδιορίζονται με βάση τις πιο κάτω διαδικασίες:

1.Αθροίζονται οι πιστωτικοί φόροι των φορολογουμένων με πιστωτικό φόρο στην εκκαθάριση, συν ο χρεωστικός φόρος της εκκαθάρισης του φορολογούμενου εισοδήματος (δηλωθέν + προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίου), με μηδενισμένες τιςεκπτώσεις-μειώσεις των άρθρων8 και 9 του Κ.Φ.Ε.

2.Αθροίζονται οι χρεωστικοί φόροι του φορολογούμενου εισοδήματος με μηδενισμένες τις εκπτώσεις – μειώσεις των άρθρων 8 και 9 του Κ.Φ.Ε.

3.Το πηλίκο του αθροίσματος της περίπτωσης (1) προς τον αθροιστή της περίπτωσης (2) είναι μεγαλύτερο της μονάδας και πολλαπλασιάζεται επί 100.

Το αποτέλεσμα δείχνει την απόκλιση του φόρου επί τοις εκατό και είναι το 270% για το συγκεκριμένο οικ. έτος.

Αν ο αντίστοιχος δείκτης, για τον φορολογούμενο που υπέβαλλε την δήλωση του μέσω διαδυκτίου, με πιστωτικό υπόλοιπο φόρου, είναι πέραν του παραπάνω δείκτη τότε αυτός υπάγεται στο δείγμα.

* Αν ο φορολογούμενος για την εκκαθάριση εισοδήματος με μηδενισμένες τις εκπτώσεις – μειώσεις των άρθρων 8 και 9 είναι πιστωτικός και μεγαλύτερος των 500 ευρώ τότε αυτός υπάγεται στο δείγμα.

Μ. Χριστοδούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.