ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εποπτεία τραπεζών ζητά ο Γκαργκάνας, επενδύσεις στο εξωτερικό η κυβέρνηση

16:52 - 05 Δεκ 2006 | Οικονομία
Συνέχιση των επενδύσεων στο εξωτερικό είναι το «μήνυμα» που έστειλε η κυβέρνηση στις ελληνικές τράπεζες δια στόματος Γ. Αλογοσκούφη, την ίδια ώρα, που ο διοικητής της ΤτΕ κ. Ν. Γκαργκάνας έκανε λόγο περί προληπτικής εποπτείας του τραπεζικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο «κεντρικός» τραπεζίτης της χώρας στη διάρκεια της ομιλίας του στο 5ο Συνέδριο του Economist αναφερόμενος στους κινδύνους και λόγω της μεγάλης πιστωτικής επέκτασης προέταξε την ανάγκη για ενίσχυση της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών, η οποία -όπως είπε- θα προβλέπεται στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙ, η οποία τίθεται σε εφαρμογή το 2007.

Να σημειωθεί ότι με την Βασιλεία II θεσπίζονται αυστηρότεροι κανόνες σε ότι αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια και την δέσμευση κεφαλαίων για την χορήγηση δανείων.

Παράλληλα, ο κ. Γκαργκάνας, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, τόσο στην εγχώρια τραπεζική αγορά όσο και στην ευρύτερη δραστηριότητα που αναπτύσσεται στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η ανάγκη συνεργασίας των κεντρικών τραπεζικών αρχών στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να υπάρχουν -όπως είπε- συντονισμένες προσπάθειες στην εποπτεία των πιστωτικών ιδρυμάτων, κρίνεται αναγκαία.

Ουσιαστικά ο κ. Γκαργκάνας ζήτησε να ενισχυθεί ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ σε κάθε εξαγορά που πραγματοποιούν οι ελληνικές τράπεζες καθώς σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς τον πρώτο λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών στις οποίες πραγματοποιούνται οι επενδύσεις.

Νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομίας και Οικο0νομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους και να στρέψουν την προσοχή τους σε επενδύσεις εκτός ελληνικών συνόρων, δίνοντας ως παράδειγμα την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας στην αγορά της Τουρκίας.

Στηρίξαμε αυτή την «προσπάθεια είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομίας και θα στηρίξουμε ανάλογες κινήσεις», ενώ σημείωσε με νόημα ότι εθνικοί πρωταθλητές χωρίς ανταγωνιστικό πρωτάθλημα δεν έχουν αξία.

Παράλληλα, προέβλεψε ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια για την πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων διότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια ενίσχυσης του ανταγωνισμού, ενώ επανέλαβε τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της Αγροτικής Τράπεζας και της διάθεσης μετοχών της Τράπεζας Αττικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.