ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΦΠΑ, συντάξεις & ΔΕΚΟ "στοχεύουν" οι Θεσμοί για το "deal"

10:31 - 30 Μαϊ 2015 | Οικονομία
ΦΠΑ, συντάξεις & ΔΕΚΟ "στοχεύουν" οι Θεσμοί για το "deal"
Νέες περικοπές στις συντάξεις μαζί με αυξήσεις-φωτιά στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ ζητούν οι θεσμοί να αποδεχτεί η κυβέρνηση, ούτως ώστε να κλείσει η αξιολόγηση στο Brussels Group.

Παράλληλα, το... πόκερ για τον ΦΠΑ λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς οι δανειστές ζητούν μέτρα άμεσης απόδοσης ύψους 3,5-4 δισ. ευρώ για να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό ενώ θεωρούν ότι τα νέα μέτρα που αντιπροτείνει στη φάση αυτή η κυβέρνηση θυμίζουν ... προεκλογικές παροχές.

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αξιώνει περικοπές στις συντάξεις, επικουρικές και κύριες, ή αύξηση άμεσα των ορίων συνταξιοδότησης για όσους περιμένουν να τη λάβουν πρόωρα, θεωρώντας το ως το πιο σίγουρο μέτρο εξοικονόμησης που διαθέτει η κυβέρνηση. Όσο όμως η κυβέρνηση αρνείται να παραβιάσει «κόκκινες γραμμές», η πίεση στο Brussels Group προς την ομάδα Χουλιαράκη μεταφέρεται στα εισπρακτικά μέτρα και ειδικά για τον ΦΠΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των θεσμών εισηγούνται να μεταφερθούν στον νέο υψηλό συντελεστή ΦΠΑ που συμφωνηθεί (22%-23% πιθανότατα) και όλα τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ. Ζητούν επίσης να ισχύσει από το καλοκαίρι και όχι από το φθινόπωρο και μετά.
Με αυτά τα δεδομένα, οι συζητήσεις στο Brussels Group συνεχίζονται μεν, αλλά βασανιστικά αργά, παρά και τις πληροφορίες για κελεύσματα από την Άγκελα Μέρκελ να χαλαρώσουν οι πιέσεις στην ελληνική πλευρά.
Στην Αθήνα όμως αισιοδοξούν ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των συνομιλιών και κάνουν λόγο ακόμα και για συμφωνία απόψε, καθώς ποντάρουν πολλά σε επαφές που θα συνεχίσει να έχει τις επόμενες ώρες και μέρες ο πρωθυπουργός σε υψηλότατο επίπεδο για να αντιστρέψει το κακό κλίμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:02 - 30 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.