ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BofA: Διακοπή του ELA αν δεν πληρωθεί δόση στο ΔΝΤ

16:27 - 01 Ιουν 2015 | Οικονομία
BofA: Διακοπή του ELA αν δεν πληρωθεί δόση στο ΔΝΤ
Σε περίπτωση που δεν πληρωθεί μια δόση προς το ΔΝΤ μέσα στον μήνα, αυτό δεν θα σημαίνει αυτομάτως χρεοκοπία, αλλά θα δυσχεράνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας και θα οδηγήσει στην απόσυρση της στήριξης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες. Την εκτίμηση αυτή αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch σε ανάλυσή της.

«Η αθέτηση μίας πληρωμής προς το ΔΝΤ θα επιφέρει σημαντική υπαναχώρηση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας, πλην όμως δεν θα συνιστά χρεοκοπία», σημειώνουν οι αναλυτές της BofA, διευκρινίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα περιέλθει καν σε κατάσταση «τεχνικής χρεοκοπίας».
Ωστόσο, η BofA Merrill Lynch προειδοποιεί πως οποιαδήποτε αθέτηση πληρωμής θα άλλαζε επί τα χείρω τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αναλυτές της τράπεζας θεωρούν πως θα αναγκαστεί η ΕΚΤ να αποσύρει τη στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, εξαναγκάζοντας την ελληνική κυβέρνηση να επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της BofA, σε μια τέτοια περίπτωση ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα εκτιναχθεί εκ νέου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.