ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brussels Group εν αναμονή του κειμένου των "5"

16:33 - 02 Ιουν 2015 | Οικονομία
Brussels Group εν αναμονή του κειμένου των "5"
Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τις τελευταίες ώρες, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών,  καθώς λίγη ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Brussels Group, υπήρξαν συνεχείς ανταλλαγές προσχεδίων συμφωνίας. Τις επόμενες ώρες αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και το σχέδιο που ετοίμασαν οι «5», μετά τη σύσκεψη στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal, οι «5», συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για οικονομικές μεταρρυθμίσεις ενώ το ΔΝΤ δέχτηκε να χαλαρώσει την επιμονή του να δώσει η Ευρώπη περισσότερο ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Πάντως η Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ότι εάν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε αρκετές οικονομικές μεταρρυθμίσεις μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους θα κριθεί απαραίτητη.

Σύμφωνα με το άρθρο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιμετωπίσει δύσκολες πολιτικά απαιτήσεις για σκληρές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά.
Αν και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι διστακτικοί να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους ως τελεσίγραφο, παραδέχονται ότι τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει λίγο χρόνο να διαπραγματευτεί και θα πρέπει είτε να το δεχτεί είτε να το απορρίψει.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και έως το τέλος της ημέρας.

Αξιωματούχοι που επικαλείται ο ίδιος εκφράζουν την ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ώς την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών υφίστανται διαφορές σε τέσσερεις βασικούς τομείς:

  • Το χάσμα όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αναφορικά με τις συντάξεις δεν έχει ακόμα γεφυρωθεί: Εδώ οι πιστωτές ζητούν από την Ελλάδα σαφέστατα μεγαλύτερες περικοπές. Ωστόσο, μια νέα περικοπή συντάξεων συναντά την κατηγορηματική αντίθεση της Αθήνας
  • Το ίδιο δύσκολες είναι και οι διαπραγματεύσεις σε θέματα μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Οι πιστωτές ζητούν ένα πιο ευέλικτο πλαίσιο για τις συμβάσεις εργασίας και τους μισθούς. Σε αυτό το θέμα υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών.
  • Όσον αφορά τον ΦΠΑ οι δύο πλευρές έχουν ακόμα κάποιες διαφορές. Οι Έλληνες έχουν προτείνει τρία κλιμάκια, στο 7, στο 14 και στο 22%, ενώ οι πιστωτές ζητούν δύο συντελεστές, ο ένας στο 11% και ο άλλος στο 23%. Ένα από τα βασικά σημεία στη διαφορά είναι η υψηλότερη φορολόγηση του σημαντικού για την Ελλάδα τουριστικού τομέα.
  • Στο θέμα του κρατικού προϋπολογισμού η Ελλάδα θέλει να έχει περισσότερα χρήματα για το κράτος πρόνοιας. Γι' αυτό, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 δε θα έπρεπε να τεθεί, σύμφωνα με την Αθήνα, στο 3% αλλά κάτω από το 1%, και να ανέβει μετά. Αυτό όμως δεν φτάνει για το ΔΝΤ, ενώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βρίσκονται στη διάθεση του Spiegel, η Κομισιόν θα το αποδεχόταν.

Πηγές της Κομισιόν πάντως μιλώντας στο ΑΜΠΕ, σημείωσαν ότι το βασικό συμπέρασμα που συνάγεται από τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο, είναι ότι σε επίπεδο κορυφής η Ευρωζώνη και οι θεσμοί τείνουν πλέον να ομιλούν με ενιαία φωνή. Τόνιζαν επίσης ότι Μέρκελ και Ολάντ μετά τις διαδοχικές διαβουλεύσεις που είχαν με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ γνωρίζουν ξεκάθαρα τις «κόκκινες γραμμές» της κάθε πλευράς.
Κοινοτικοί παράγοντες σημείωναν ότι η χτεσινή συνάντηση αποσκοπούσε στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των θεσμών και στη διαμόρφωση κοινής πολιτικής γραμμής.
Με βάση αυτήν την κοινή αντίληψη αναμένεται ότι τις επόμενες ώρες θα αρχίσει να διαμορφώνεται ένα σχέδιο κοινής συμφωνίας και ως προς το πιθανό περιεχόμενο της άφηναν να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξει μια απόφαση που θα έχει περισσότερο μεσοπρόθεσμο και λιγότερο μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, αφού δε θα συμπεριλαμβάνει τελικές διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος.

Νωρίτερα, πάντως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έβαλε φρένο στη σεναριολογία περί τελεσιγράφου των δανειστών προς την ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνοντας πως η Αθήνα δεν περίμενε το κείμενο των εταίρων, αλλά απέστειλε εκείνη προσχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατά πληροφορίες εκτείνεται σε 47 σελίδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για το κλείσιμο της συμφωνίας οριοθετώντας ουσιαστικά και τις υποχωρήσεις που είναι διατεθειμένη να κάνει η ελληνική πλευρά. Κάναμε παραχωρήσεις, διότι ένας συμβιβασμός απαιτεί παραχωρήσεις, είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως την Τετάρτη, συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη, για το ελληνικό ζήτημα, το Euro Working Group,, υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ.

Σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης, η συνάντηση θα γίνει προκειμένου να ενημερωθούν όλες οι χώρες για τα αποτελέσματα της πενταμερούς συνάντησης στο Βερολίνο.
Μάλιστα, η ίδια πηγή δεν απέκλεισε μια έκτακτη σύγκληση του Εurogroup ίσως και εντός της εβδομάδας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:17 - 02 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.