ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκληρό παζάρι Τσίπρα- Γιούνκερ, συγκλίσεις αλλά και ριζικές διαφωνίες

07:06 - 04 Ιουν 2015 | Οικονομία
Σκληρό παζάρι Τσίπρα- Γιούνκερ, συγκλίσεις αλλά και ριζικές διαφωνίες
Με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να επιμένει οτι η μόνη ρεαλιστική πρόταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η ελληνική, ολοκληρώθηκαν στη 1.30 το πρωί οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιουνκερ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και από όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ υπάρχει σημαντική σύγκλιση σε βασικά ζητήματα, υπάρχουν ακόμη ριζικές διαφωνίες στα θέματα της αύξησης του ΦΠΑ και της μείωσης του ΕΚΑΣ. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε οτι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Γάλλος Πιέρ Μοσκοβισί είπε οτι υπάρχει πραγματική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε:

«Από τις προτάσεις που ακούσαμε από τους τρεις θεσμούς θέλω να κρατήσω ως βάση συζήτησης τα χαμηλότερα πλεονάσματα, σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Βεβαίως υπάρχουν και πολλά άλλα κοινά σημεία. Υπάρχουν όμως και σημεία, τα οποία κανείς δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει, γιατί όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μιλάμε για μία χώρα που τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υποστεί μια μεγάλη οικονομική καταστροφή. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ σε πέντε χρόνια σκληρής λιτότητας».

Οι διαφωνίες

Σχετικά με τα σημεία που υπάρχουν ακόμη διαφωνίες, ο κ. Τσίπρας είπε:

«Οι προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό κατά δέκα μονάδες, είναι προτάσεις που δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης. Υπήρξε, ωστόσο, από την πλευρά της Επιτροπής, εποικοδομητική διάθεση να φτάσουμε σε έναν κοινό τόπο. Οι προτάσεις που ούτως ή άλλως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει αποτελούν τον μέχρι τώρα κοινό τόπο και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι το θετικό της σημερινής ημέρας είναι η απόδειξη, από την πλευρά της Κομισιόν τουλάχιστον, των συνομιλητών μας δηλαδή, ότι υπάρχει διάθεση, προκειμένου πολύ σύντομα να καταλήξουμε σε μία ρεαλιστική συμφωνία».

«Η ρεαλιστική βάση της συζήτησης παραμένει η ελληνική πρόταση. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, τις επόμενες ημέρες και μπορώ να πω ότι όσο κανείς συζητάει με ειλικρίνεια, τόσο πιο πολύ μπορεί να προσεγγίσει μια κοινώς αποδεκτή λύση»

Μετά το τέλος της κατ΄ιδίαν συζήτησης μεταξύ Τσίπρα και Γιούνκερ, ακολούθησε δείπνο με τη συμμετοχή του Ντάισελμπλουμ ώς "παρατηρητή".

Τελευταία τροποποίηση στις 09:24 - 04 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.