ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

The Guardian: Ένδειξη περιφρόνησης στο ΔΝΤ η καθυστέρηση της δόσης

08:28 - 05 Ιουν 2015 | Οικονομία
The Guardian: Ένδειξη περιφρόνησης στο ΔΝΤ η καθυστέρηση της δόσης
Η Ελλάδα έχει πλησιάσει περισσότερο στη χρεοκοπία και μια πιθανή έξοδο από την ευρωζώνη, εκτιμά η βρετανική εφημερίδα The Guardian, έπειτα από την υποβολή του αιτήματος της Αθήνας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για σύμπτυξη όλων των δόσεων του Ιουνίου που χρωστά η χώρα στο Ταμείο και άρα για μη πληρωμή της δόσης που επρόκειτο πληρωθεί την Παρασκευή.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η κίνηση αυτή είναι η «νευριασμένη αντίδραση» της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτό που θεωρήθηκε ως τελεσίγραφο από τους δανειστές της, οι οποίοι απάιτησαν περαιτέρω λιτότητα και μη δημοφιλή μέτρα.

Παρότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι εξαιρετικά σοβαρή τους τελευταίους μήνες, η Αθήνα είχε τη δυνατότητα να υποβάλει τα 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ σήμερα, όπως άλλωστε διαβεβαίωσε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας την Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει το δημοσίευμα.

GUARDIAN

Ωστόσο, η απόφαση να καθυστερήσει η πληρωμή, συνεχίζει η εφημερίδα, είναι μια επίδειξη περιφρόνησης από την Αθήνα σε αυτό που θεωρεί απαράδεκτα σκληρά μέτρα που απαιτούνται από τους δανειστές. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες η Ελλάδα να αθετήσει τις πληρωμές της, να χάσει την υποστήριξη του αδύναμου χρηματοπιστωτικού της τομέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και τελικά να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από εισήγηση της κυβέρνησης στον Κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, υπέβαλλε την Πέμπτη αίτημα στο ΔΝΤ για την σύμπτυξη όλων των δόσεων του Ιουνίου που χρωστά η χώρα στο Ταμείο.

Το ΔΝΤ απάντησε ότι το αίτημα μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθώς αυτό προβλέπεται σε απόφαση του του εκτελεστικού συμβουλίου που υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Βάσει της επίσημης δήλωσης του κυρίου Ράις, οι τέσσερις δόσεις ενοποιούνται και η νέα ημερομηνία αποπληρωμής είναι πλέον η 30ή Ιουνίου.

το αίτημα υπβλήθηκε επειδή η κυβέρνηση δεν κατέβαλε όπως όφειλε την Πέμπτη, την πρώτη δόση του Ιουνίου, προκειμένου τα χρήματα να εισπραχθούν την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΝΤ: «Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι σχεδιάζουν να συγχωνεύσουν τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου προς το Ταμείο σε μία, με ημερομηνία αποπληρωμής στις 30 Ιουνίου. Στο πλαίσιο της απόφασης του εκτελεστικού συμβουλίου που υιοθετήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι χώρες-μέλη μπορούν να ζητήσουν τη συγχώνευση πολλαπλών πληρωμών κεφαλαίου που εκπνέουν στη διάρκεια ενός ημερολογιακού μηνός (οι πληρωμές τόκων δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στη συγχώνευση). Η απόφαση αποσκοπεί στο να αντιμετωπισθεί η δυσκολία καταβολής πολλαπλών πληρωμών σε βραχυπρόθεσμη περίοδο».

Ωστόσο, αυτο που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, είναι ότι το μοναδικό ανάλογο ιστορικά προηγούμενο είχε σημειωθεί στη δεκαετία του ΄80 με τις καταβολές της αφρικανικής Ζάμπιας.

Να σημειωθεί ότι λίγες ώρες νωρίτερα η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ είχε εμφανιστεί βέβαιη ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την δόση προς το ΔΝΤ την Παρασκευή, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους επιβεβαίωναν το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την αυριανή πρώτη δόση του Ιουνίου, ύψους 308 εκατομμυρίων ευρώ, και δεν τίθεται θέμα μη καταβολής της.

Αύριο Παρασκευή 5 Ιουνίου, αλλά και στις ημερομηνίες 12, 19 και 26 Ιουνίου η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει στο ΔΝΤ συνολικά περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται εξάλλου, ότι σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας που έγινε από τους αναλυτές Darvas, Sapir και Wolff για την Ελλάδα (όπως και για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) η χώρα μας χρωστά συνολικά 29 δις ευρώ στο ΔΝΤ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:34 - 05 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.