ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν-EFSF δεν ανησυχούν για τη μη καταβολή στο ΔΝΤ

14:45 - 05 Ιουν 2015 | Οικονομία
Κομισιόν-EFSF δεν ανησυχούν για τη μη καταβολή στο ΔΝΤ
Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου προς το ΔΝΤ και να μην καταβάλει την πληρωμή της Παρασκευής δεν εγείρει ζητήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, σχολίασε ο κπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την επίσημη ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση της Ελλάδας να ενοποιήσει τις πληρωμές είναι σύμφωνη με τους κανόνες του ΔΝΤ και κάτι τέτοιο έχει χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, τόνισε ο κ. Σχοινάς, ενώ σχολίασε ότι κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε βιαστικές κρίσεις από την κίνηση αυτή της Αθήνας.

Μάλιστα, ο κ. Σχοινάς πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπ' όψιν της όλα τα ζητήματα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την συνάντησή τους την περασμένη Τετάρτη.

EFSF: Καμία ανησυχία από την ομαδοποίηση των δόσεων του Ιουνίου

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η δήλωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο οποίος αναφέρει ότι δεν δημιουργεί ανησυχία η απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει τις δόσεις του Ιουνίου προς το ΔΝΤ σε μία.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πηγές του Μηχανισμού αναφέρουν ότι εφόσον η απόφαση είναι σύμφωνη με τον κανονισμό του ΔΝΤ, δεν αποτελεί αθέτηση πληρωμών και ως εκ τούτου ο EFSF δεν ανησυχεί.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα υπέβαλε χθες ανάλογο αίτημα στο ΔΝΤ εναπόκειται στο ΔΝΤ να αποφασίσει πως θα οργανώσει την αποπληρωμή των δόσεων, εφόσον φυσικά το ελληνικό αίτημα έχει γίνει αποδεκτό.

Εξάλλου, πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, παραπέμποντας στη δήλωση του προέδρου Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φρανκφούρτη στις 3 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν η ομαδοποίηση των δόσεων από την Ελλάδα προς το ΔΝΤ έχει συνέπειες στο πρόγραμμα κουρέματος ενεχύρων που προβλέπει ο μηχανισμός ELA, o κ. Ντράγκι απάντησε ότι δεν θέλει να το σχολιάσει.

Είχε σημειώσει ωστόσο ότι «θα πρέπει να εξετάσουμε επακριβώς ποιές είναι οι προϋποθέσεις. Η δυνατότητα ομαδοποίησης των πληρωμών έχει χρησιμοποιηθεί από μία χώρα τη δεκαετία του '70, αν δεν απατώμαι, και θα δούμε».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.