ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία ΥΠΟΙΚ - UNDP για εμπόριο στον Εύξεινο Πόντο

15:53 - 06 Δεκ 2006 | Οικονομία
Συμφωνία για το Πρόγραμμα Προώθησης του Εμπορίου και των Επενδύσεων στον Εύξεινο Πόντο, υπέγραψαν σήμερα το πρωϊ ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφης και η Διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) για την Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών κα. Marta Ruedas.

Με αφορμή αυτής της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομίας, τόνισε ότι το Πρόγραμμα αυτό είναι τριετές και συγχρηματοδοτείται από τις Κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών. Οι χώρες, στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα, είναι δώδεκα: Η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Ελλάδα, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Ρωσία, η Σερβία, η Τουρκία και η Ουκρανία.

«Για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία η ανάπτυξη των χωρών του Ευξείνου Πόντου, στην οποία αποβλέπει το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των χωρών της περιοχής είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξής τους και στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων τους» είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη συμφωνία προβλέπεται η ίδρυση Γραφείου στην Αθήνα, το οποίο θα αναλάβει την υλοποίηση του Προγράμματος. Το Γραφείο θα επικεντρώσει στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από την αξιοποίηση των επενδυτικών και εμπορικών ευκαιριών που υπάρχουν στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ τους.

Από την πλευρά της η κα.M. Ruedas τόνισε ότι « Και για μας, για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών,είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία. Θεωρούμε ότι είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία με την Ελλάδα για την ανάπτυξη αυτής της περιοχής, για τη συνεργασία των χωρών του Ευξείνου Πόντου και των χωρών πέρα από την περιοχή αυτή. Μετά από πολλά χρόνια πρόκειται να ανοίξουμε και πάλι ένα Γραφείο στην Ελλάδα,το οποίο θα αποτελέσει τον πυρήνα για την εφαρμογή του προγράμματος αυτού, αλλά ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει και τον πυρήνα για την ενίσχυση τηςσυνεργασία μας γενικότερα με την Ελλάδα για την ανάπτυξη της περιοχής αυτής».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.